71

Реставрират замък от времето на превземането на Константинопол СНИМКИ

Голяма община Истанбул (İBB) възстановява 630-годишната крепост Анадолу Хисар и я превръща в музей, обявиха градските власти.

Т24

Забележителността е старинен замък от азиатската част на Истанбул, който е действал като наблюдателна крепост на Босфора. Той е затворен за обществеността от 90-те години на миналия век. Това е сходна крепост с известната Румели Хисар, която се намира на отсрещния европейски бряг на Босфора. Двата замъка са разположени на най-тясната точка на протока, с ширина само 780 метра.

 

Музеят ще се нарича „Музей на Истанбул Хисарлар“ и откриването му ще стане в края на лятото, според информация на изданието T24. Общата стойност на проекта, осъществен от екипа на общината, ще бъде 14 милиона турски лири. Екипът вече работи по възстановяване на основната структура и околностите ѝ, които ще се превърнат в музей, след което ще продължи работата по крепостните стени, които очакват да бъдат завършени до 2023 г.

Т24

Проектът за възстановяване беше одобрен за първи път в началото на 2000-те, когато градът имаше кмет от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но не беше осъществен, докато основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) не дойде на власт. 

 

Анадолу Хисар е построен от османския султан Йълдъръм Баязид през 1390-1395 г. при първите опити за завладяване на Истанбул. Укрепените стени са добавени по време на управлението на Фатих Мехмет Завоевателя, а крепостта е реставрирана последно през 30-те години на миналия век.

 

„За нас е страхотен шанс да възстановим тези артефакти, станали свидетели на завладяването на Истанбул“, каза ръководителят на отдела за културно наследство към общината Октай Йозел.

 

Той казва, че липсата на поддръжка на замъка и други укрепления около Истанбул, включително градските стени, през последните 30 години е довела до тяхната деградация. Той обаче се надява, че след като İBB възстанови тези обекти, те ще стоят достолепно още поне един до два века. 

 

Те също така ще въведат специални предпазни мерки за защита на замъка от земетресения. 

 

„Моделирахме щетите, които могат да бъдат причинени в резултат на очакваното земетресение в Истанбул. Главната кула беше изложена на сериозен риск. Направихме така, че крепостта да издържи на земетресение с магнитуд 7,2“, каза той.

 

Йозел подчерта важността на запазването на оригиналния вид на структурата и обеща, че няма да се правят големи промени, които да разрушат облика на руините. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?