49

Реставрация разкри кражба от часовникова кула в Анталия

По време на скорошна реставрация на часовникова кула, построена в късната османска епоха, се оказа, че липсва оригиналният ѝ часовник. Когато властите се опитаха да възстановят кулата в южната турска провинция Анталия, те откриха, че е окачен евтин пластмасов часовник вместо оригиналния, поставен в началото на 20. век.

Анадолска агенция

Не е известно кой е свалил часовника, но се смята, че автентичното парче е премахнато някъде в края на 80-те години на миналия век, малко след ремонтни дейности.

Джемил Карабайрам, ръководител на отдела за културни ценности на провинция Анталия, призна за Анадолската агенция (AA), че часовникът е изчезнал „или в резултат на кражба, или докато е бил демонтиран за по-ранна реставрация“.

Анадолска агенция

Часовниковата кула е в лошо състояние и се намира до порутена част от градските стени от византийската епоха в историческия квартал Калейчи на провинцията. Кулата е построена по време на управлението на суртан Абдулхамид II, през 19. век и е част от е множество часовникови кули, постраени по това време в Османската империя. 

Когато провинция Анталия реши да го възстанови по-рано тази година, реставраторите откриха, че часовникът, който не е работил в продължение на години, всъщност е фалшив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?