Следвайте ни

Решено: За първи път жена оглави Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. 60-годишната германка стана първата жена на този пост, след като получи подкрепата на 383 от присъстващите 733 евродепутати, съобщиха БТА и БНТ. 

Гласуването бе извършено тайно, с хартиени бюлетини. 327 евродепутати бяха против, 22-ма се въздържаха, а един глас беше обявен за невалиден. Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

В първите си думи пред ЕП Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание.

Гласувахте за Европа, изправени сме пред предизвикателства, с които трябва да се справим заедно, заяви новата председателка на Европейската комисия. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали). 

По-рано през деня в емоционална реч в Европейския парламент в Страсбург, дер Лайен представи приоритетите си в пленарна зала и обеща половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат жени.

Новият председател на ЕК се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, в това число и на големите дигитални корпорации и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 година.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

16.07.2019 | 21:50
4 3

Чисто и просто поредната пионка в ръцете на тези които никога не се показват пред хората.Така,че и леля Станка от Каспичан да изберат е все тая.

г-жа Терзийска

16.07.2019 | 21:13
2 2

Интересен костюм. Тези два шлица на яката са удобни след пране - идеално изсъхва костюма на въжето.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?