Решено: Всички GSM-и с едно зарядно

Европейската комисия ще трябва да приеме преди юли 2020 г. регламент за общо зарядно устройство, предвиждащ и мерки за съвместимостта на различните безжични зарядни устройства с различни мобилни устройства. Също така Брюксел да гарантира, че потребителите вече няма да бъдат принуждавани да купуват зарядното устройство със смартфон или с електроуред, а ще са възможни отделните им продажби без оскъпяване на съответния продукт.

Това настоя Европейският парламент в четвъртък, приемайки с огромно мнозинство от 582 гласа "за", 40 "против" и 37 "въздържали се" резолюция, с която призова Еврокомисията да приеме предвиден акт от през 2014 г. в директивата за радиосъоръженията.

Идеята всички мобилни телефони да могат да се зареждат с едно-единствено зарядно устройство независимо от марката, бе лансирана за първи път още преди 10 години от Соломон Паси и съпругата му Гергана. През 2010 г. те внесоха предложението, което първоначално срещна съпротива. И до днес големи технологички компании са против идеята, но ако Европа ги задължи да произвеждат универсално зарядно устройство, няма да имат друг избор да продават продуктите си на единния европейски пазар.

Соломон и Гергана Паси предложиха още през 2010 г. Европа да изиска от технологичните компании да продават продуктите си с универсално зарядно устройство

В приетия сега документ се иска от ЕК да предложи и мерки за намаляване на електрическите и електронните отпадъци, които в момента са 16.6 кг годишно на човек от Европейския съюз. Европарламентът иска да бъдат предложени законодателни инициативи за увеличаване на количеството събрани и рециклирани кабели и зарядни устройства в държавите членки.

Според някои оценки на въздействието, всяка година в световен мащаб се генерират около 50 милиона тона електрически и електронни отпадъци, което средно представлява повече от 6 кг на човек. През 2016 г. в Европа са генерирани 12.3 милиона тона електронни отпадъци, а краткият жизнен цикъл на някои устройства води до повече електронни отпадъци, отбелязва резолюцията.

Все пак има напредък по намаляването на видовете зарядни устройства. Докато през 2009 г. те са били над 30 различни вида, днес са основно 4 вида.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?