71

Решено: Измир се побратимява с Газа

Предложение за предоставяне на статут, град-побратим с Газа, на втория по големина град в Турция Измир, беше единодушно одобрено от градския съвет в петък.

Решението беше взето по време на редовно заседание, под председателството от кмета Джемил Тугай.

Предложението, което получи единодушна подкрепа от всички политически партийни групи, имаше за цел да засили солидарността с жителите на Газа, като същевременно демонстрира подкрепа за разрушения анклав.

Кметът Тугай изрази задоволството си от решението: „Ние ще застанем до града, който е подложен на потисничество. това е нашият символичен жест на съпричастност.“

Ако Газа също се съгласи, ние ще подпишем протокол за побратимяване с анклава“, допълни той.

Сърдечното ми желание е атаките там да спрат възможно най-скоро, да се установи мир и правата на хората от Газа и Палестина да не бъдат нарушавани по никакъв начин“, подчерта Тугай.

Израел е изправен пред международно осъждане на фона на продължаващата си брутална офанзива срещу Газа след атаката на Хамас на 7 октомври 2023 г. въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, подмертава турската Анадолска агенция (АА).

Над 37 300 палестинци са били убити оттогава в Газа, повечето от тях жени и деца, а над 85 100 други са ранени, според местните здравни власти.

Повече от 8 месеца след началото на израелската война огромни участъци от Газа лежаха в руини сред осакатяваща блокада и липса на храна, чиста вода и лекарства.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, чието последно решение нареди на Тел Авив незабавно да спре операцията си в южния град Рафа, където над един милион палестинци бяха потърсили убежище от войната, преди да бъде нападнат на 6 май.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?