Следвайте ни

Решават съдбата на турската част на Кипър следващата неделя

viber icon
Президентът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и премиерът Ерсин Татар ще се състезават във втория кръг на президентските избори следващата седмица, след като никой от кандидатите, които се кандидатираха за мястото, не успя да спечели над 50% от гласовете в неделя, на пърния тур.
 
Висшата избирателна комисия в турскатата част на Кипър, (известна като Северно Кипърска Турска Република - СКТР) обяви, че общо 198 867 души имат право да гласуват на общо 738 избирателни секции на изборите.
 
По време на тези избори, въпреки страха и мерките срещу коронавирус, е отчетена неочаквано висока избирателна активност от 58,21%.
 
Според обявените днес кончателни данни, Татар печели 32,34% от гласовете, докато Акънджъ получи 29,84%.
 
Двамата кандидати ще се състезават във втория кръг, който ще се проведе в неделя, на 18 октомври.
 
Единадесет кандидати, включително седем независими, участваха в президентските избори на СКТР, които бяха отложени в резултат на пандемията COVID-19.
 
Гласоподавателите също гласуваха на референдума за конституционно изменение за увеличаване на броя на съдиите във висшия съд. Докато 49,80% от гласувалите бяха за изменението, 50,20% от тях гласуваха против.
Кипърските турци отидоха да гласуват за десети път от създаването на СКТР през 1974 г.
 
Досегашния президент Акънджъ подкрепя рестартирането на мирните преговори с посредничеството на ООН и обединяването на Кипър като бизонална и двукомунална федерация. Той също така се застъпва за продължаване на отношенията с Анкара на основата на равенство и братство, а не на възгледа към Турция като "Родина". Това е знак за умерена тенденция за отделяне на СКТР от доминацията на Анкара. 
 
Премиерът Татар е кандидатът на Партията на националното единство (UBP). Той не се противопоставя изрично на федералното решение на "кипърския проблем", но подчертава, че евентуално заселване на острова трябва да бъде на основата на две държави. За разлика от основния си съперник Акънджъ, Татар смята, че трябва да се установят много по-тесни връзки с турското правителство.
 
Ето защо до голяма степен съдбата на Северен Кипър ще бъде определена в неделя, в зависимост от това, кой ще бъде избран за лидер. 
 
 
 
Михаел Гушев, кореспондент на вестник "Марица" 
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?