3906

Рекордно: Конфискува хероин за $40,1 милиона на ГКПП в Турция

Министерството на търговията на Турция обяви залавянето на рекордните 850 килограма хероин на митническия пункт Хабур, разположен на югоизточната граница с Ирак.

Това изземване бележи най-голямото количество хероин, конфискувано някога при една операция на гранични пунктове.

Според изявление, публикувано от министерството: Бдителни екипи за гранична сигурност са идентифицирали камион като "рисков" по време на рутинни проверки на ГКПП Хабур. При извършване на щателно претърсване властите откриха 850 килограма хероин, скрит в товара. Приблизителната стойност на конфискуваните наркотици възлиза на приблизително 1,3 милиарда лири ($40,1 милиона).

Беше започнато разследване на инцидента, предаде агенция Ихляс Хабер (ИХА).

Министерството в Анкара подчерта решимостта си да поддържа строги мерки по границите, осуетявайки незаконни дейности и опазвайки сигурността на нацията.

В отделно изявление министерството разкри, че последните операции в Истанбул, Измир, Ван и Артвин са дали значителни резултати, като са конфискувани наркотици и контрабандни стоки на стойност над 140 милиона лири ( около 7,8 млн. лв). 

При мащабните операции са открити приблизително 85 килограма хероин в пристанище Пендик в Истанбул. Около 36 килограма наркотици са конфискувани на летище Истанбул, включващи канабис и кокаин.

Съгласуваните усилия на екипите за правоприлагане на митниците ефективно ограничиха опитите за контрабанда, оценени на приблизително 142 милиона турски лири (около 8 млн. лв) през последните две седмици, подчертавайки твърдата решимост на Турция в борбата с незаконните дейности и опазването на обществената безопасност.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?