Следвайте ни

Рекордни градуси палят света през следващите 5 години

viber icon

Рекордно високи температури ни очакват през следващите пет години в света, прогнозират метеоролозите на ООН, предаде АФП. "Има 90% шанс поне една година между 2021 и 2025 да бъде най-топлата, като по този начин ще изтласка 2016-а от първото място", посочва СMO. Организацията се позовава на проучване, проведено от Службата на Великобритания, която функционира като "водещ център за подобни прогнози".

Изследователите стигат до заключението, че средната повърхностна температура на сушата и морето през всяка година от текущия петгодишен период ще бъде поне с един градус по Целзий по-висока от температурните стойности от доиндустриалната ера. Освен това експертите прогнозират и по-влажно време в регионите с висока географска ширина и в района на Сахел, както и повишена активност на циклоните в Атлантическия океан.

Генералният секретар на СМО Петтери Таалас отбеляза, че "това не са само статистически данни", тъй като "повишаването на температурите означава топене на ледове, повишаване на морското равнище, повече вълни от топлина и други екстремни метеорологични събития". Изследването е поредният призив за "намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет", каза Таалас.

В тази връзка СМО припомни, че през 2020 г., която беше сред трите най-топли години в историята откакто времето и климатът се наблюдават, средната температура е била с 1,2 градуса по-висока от базовите стойности от доиндустриалната ера.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?