Следвайте ни

Рекордите на Гинес стават на 65 години

viber icon

Всеизвестната Книга за рекорди на Гинес навършва достолепните 65 години. На този ден през август 1955 г. тя се появява официално на пазара и още преди Коледа достига върха на британската класация за най-продавани книги. 

Историята й започва още през 1951 година. Сър Хю Бивър, заемащ поста управител на пивоварната Гинес, е на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд. Въвлечен е в спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа - Златистата булка или яребицата. Същата вечер разбира, че не е възможно да се разбере отговорът на спора само чрез изследване на справочната литература.

Бивър осъзнава, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми в Британия и Ирландия, но няма книга, която да разреши тези спорове, и разбира, че подобно книжно издание има шанса да стане изключително популярно.

Идеята му става реалност, когато един служител на пивоварната, Кристофър Чатауей, препоръчва на Бивър двама братя - свои приятели, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в Книгата за рекорди на Гинес. Първият вариант е отпечатан през август 1954 г. в 1000 копия, които са раздадени на приятели.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?