4232

Рекорден удар! Германия иззе кокаин за 2,6 млрд. евро, арестуван е българин

Германските следователи съобщиха днес, че са иззели кокаин на стойност 2,6 милиарда евро от няколко контейнеровоза и са арестували седем души, уточнявайки, че това е най-голямото количество кокаин, задържано досега в страната, предаде Асошиейтед прес.

Прокурорите в град Дюселдорф заявиха, че са конфискували 35,5 метрични тона кокаин миналата година след сигнал от колумбийските власти. Те добавиха, че са открили 25 тона кокаин в пристанището на град Хамбург, други 8 тона в холандското пристанище Ротердам и почти 3 тона в Колумбия.

Наркотиците са били скрити сред зеленчуци и плодове, добавя БТА.

Заподозрените - на възраст между 30 и 54 години - бяха арестувани през последните седмици и се смята, че стоят зад контрабандата. Сред седемте задържани има германски, азербайджански, български, марокански, турски и украински граждани, се казва в изявление на прокуратурата. Тяхната самоличност не е посочена в съответствие с германските правила за защита на личните данни.

Според властите бизнесмен от западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия е създал 100 фиктивни фирми, за да изглеждат превозите законни.

"По-конкретно, заподозрените са обвинени в организирането на транспортирането на 10 морски контейнера с големи количества кокаин от Латинска Америка до Европа в периода от април до септември 2023 г. заедно с други все още неизвестни съучастници, за които се твърди, че пребивават в Турция чрез компании, създадени за тази цел", се казва в писмено изявление на прокурорите.

На пресконференция в Дюселдорф министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах похвали успешната операция.

"Това е удар по международната организирана престъпност", каза Лимбах. "Това е прецизен удар, който наранява наркобароните".

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?