49

Рекорден трафик на ГКПП Капитан Андреево: 36 хиляди преминаха за 24 часа СНИМКИ

Търговци от Одрин посрещат гостите с музика, дроб и марципан

Исторически рекорд на граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле, е отбелязан този уикенд, съобщи кабинетът на губернатора на Одрин. Статистиката показва, че в събота 8 хиляди 358 превозни средства и 35 хиляди 887 пътници са преминали през България и са влезли в Турция само от този пункт.

Анадолска агенция

С началото на лятната ваканция турските гасърбайтери, живеещи в Европа, започнаха да пристигат в Турция от граничните пунктове с България и Гърция покрай Одрин. Наред с българите които традиционно пазаруват в Одрин или пътуват за Турция, това създава огромно натоварване на граничния пункт. В последните седмици ежедневно се увеличават дългите опашки на ГКПП Капитан Андреево и Капъкуле.

Анадолска агенция

Турските изселници заявиха, че не са изпитвали затруднения от турска страна, но преходите между Сърбия и България са проблематични. Те се оплакаха от бавната работа на граничните служби в тези страни, като споменаха, че на границата между Сърбия и България се чакало по 6 часа.

Анадолска агенция

Служителите на турската Регионална дирекция „Митници и външна търговия на район Тракия“, увеличиха броя на персонала, за да намалят натрупването по граничните гишета. От дирекцията съобщиха, че приблизително 750 хиляди души са влезли в Турция от 25 юни до днес, през сухопътните граници от България и Гърция.

Анадолска агенция

Търговците в Одрин не забравиха гурбетчиите, а посрещането им на Капъкуле беше направено с музика, дроб и марципан. 

Анадолска агенция

Търговецът Бахри Динар заяви, че са направили посрещането в Капъкуле по традиционен начин, като не правят разлика между турци, българи или други националности.

Анадолска агенция

„Днес сме в Капъкуле, където посрещаме нашите гости от чужбина. Нашите сънародници от чужбина се прибират в родината си и ние споделяме това вълнение с тях. 

Анадолска агенция

На всички които пристигат казваме „Добре дошли“ с пържени дробчета и марципан, уникални за Одрин. Музиката също е незаменима, с класическия инструмент саз. Ние се опитваме да ги посрещнем с музика по възможно най-добрия начин. Това вече се превърна в наша традиция. Изминаха почти 9 години, по този начин идваме в Капъкуле, приветстваме гостите и предлагаме най-добрите лакомства.“

Анадолска агенция

Кадир Доган, който дойде от Амстердам, Холандия, каза, че посрещането им с музика, черен дроб и десерт ги кара да се чувстват много емоционално. Доган каза: „Най-накрая пристигнахме в Турция, нашите чувства не могат да бъдат обяснени, те трябва да бъдат изпитани. Бяхме много трогнати, когато ни посрещнаха така. Пътищата бяха малко претъпкани. Все още има хора по пътя, идваме на групи“, сподели той.

Анадолска агенция

Мехмет Кале, който дойде от Швеция, заяви, че са много развълнувани да се съберат със семействата си и каза: „Пътуването ни беше много добро, нямахме никакви проблеми. Много е хубаво да се приберем, много е трудно да изразим чувствата си. Много сме развълнувани да се съберем отново със семейството си“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чуденка

Чуденка

18.07.2022 | 22:43

Много ми е чудно, защо вместо да си хванат самолет за 50-100 евро отиване и връщане до Турция, тия гастербайтери пътуват с дни и чакат часове по границите и затрудняват движението по пътищата на Европа. И карат като бесни, не спазват никакви правила и знаци!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?