46

Рекорден износ на плодове и зеленчуци за Русия и Украйна от Турция

Най-добрите износители за последните три години бяха наградени от Истанбулската асоциация на износителите на пресни плодове и зеленчуци (IYMSİB) на церемония през уикенда.

Износът на сектора се е увеличил с 24 процента през 11-те месеца, обхващащи периода януари-ноември, в сравнение със същия период на предходната година и е достигнал $2,28 милиарда, заяви Мелиса Токгьоз Мутлу, председател на борда на директорите на асоциацията, в реч на церемонията.

Тя отбеляза, че въпреки войната Русия и Украйна са сред страните, за които се изнасят най-много пресни плодове и зеленчуци.

„Общият ни износ за тези две воюващи страни, $168,3 милиона за Русия и $23,6 милиона за Украйна, доближи $200 милиона“, съобщи Мутлу.

„С края на войната нашият износ и за двата пазара ще се увеличи още повече. От друга страна износът ни за Катар, където се проведе световното първенство, се увеличи с близо 100 процента през ноември и достигна $2,1 милиона.

„Като цяло по-голямата част от нашия износ се осъществява за страните от ЕС, като те предимно пътуват с ТИР-ове през България.“, заключи Мутлу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?