46

Рекорден износ на авокадо за България отбелязва Турция

Производството на авокадо в района на Алания, област Анталия, Южна Турция, достигна рекордните 80 милиона бройки през сезона, обхващащ периода от август 2022 г. до март 2023 г. 

Очакванията за следващия сезон се увеличиха до 100 милиона. Районът се превърна в база за производство на тропически плодове в Турция поради изключително благоприятния климат.

АА

Президентът на Асоциацията на производителите на авокадо в Алания Хилми Севилген сподели пред Анадолската агенция (AA): „Износът на авокадо, който започнахме през 2018 г., през 2022-2023 г. отбеляза най-големия експортен обем.“

Севилген заяви, че изнасят в 15 страни, като най-много са продажбите в Русия, България, Молдова, Косово, Румъния, Азербайджан и Грузия.

През 2019 е съществен първия износ на авокадо от Алания за България.

„България по-рано внасяше авокадо от Гърция и от ЮАР, но вече предпочита нашата продукция, защото е по-изгодна и качествена. През 2016 г. изпратихме за България първата пробна партида от 6 хиляди плода, но само след една седмица направиха поръчка от около 15 хиляди плода. От тогава изпращаме редовно авокадо за България, като тази година отбелязваме рекорден ръст в експорта”, сподели Севилген.

 

Той допълни, че производител от ЮАР е установил контакти с тях и е поискал авокадо за реизнос на пазарите в Швеция, Испания и Великобритания.

Севилген заяви: "45 хиляди хектара са заети с екзотичните плодове, но овощните градини с авокадо се увеличават всяка година. Тази година за чужбина са изпратени 19 камиона с продукция.

Бяхме щастливи, когато в миналото се произвеждаха 20-30 милиона авокадо. Този сезон достигнахме 80 милиона бройки авокадо. 30 милиона от тези продукти отидоха за износ. Засадените дървета започнаха да дават повече плодове, заради глобалното затопляне. 

АА

Температурата на въздуха е важна при производството на авокадо. Ние станахме водещ призводител в района. Изглежда, че производството от 100 милиона авокадо ще бъде достигнато и надвишено през следващия сезон", допълни той.

Производителят Мехмет Йоз от Алания сподели, че авокадото, което отглежда от години в градината си, е добър източник на доходи.

Той обясни, че дърветата с авокадо са лесни за поддръжка и са подходящи за климата в района. Ето защо броят им се увеличава всяка година.

„В градината си отглеждаме всякакви продукти, но най-добър добив получихме от авокадото. Местното авокадо е с доказани качества. Отначало ние не го познавахме и се чудехме „кой ще го яде, на кого ще го продадем“. Дори не знаехме как да го ядем, но после се научихме и вече е нашия основен поминък. Има оромно търсене от Европа и Близкия Изток", заключи Йоз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”