Следвайте ни

Рекорден брой смъртни случаи в Австралия от акули

viber icon

Тази година повече австралийци са убити при непровокирани нападения на акули, отколкото през която и да е година от 1934 г. насам. Но общият брой ухапвания от акули е съобразен със средната годишна стойност през последното десетилетие. Това подтиква експертите да смятат, че климатичното явление Ла Ниня е свързано с по-ниски температури на морската повърхност в централната част на Тихия океан и може би влияе на зоната, където акулите търсят плячка.

За 2020 година непровокираните ухапвания от акули са 17, жертвите седем, като шест от атаките са се случили без жертвите да са дразнели или подстрекавали водните обитатели. Според австралийския файл за нападение на акули са изминали 86 години, откакто шестима души за последен път са починали от непровокирани ухапвания от акула за една година.

През 1929 г. девет души умират от ухапвания от акули в континента - рекорд, предшестващ дебата за въвеждането на първите мрежи за лов на акули на австралийските плажове няколко години по-късно.

Биолозите се затрудняват да определят точните причини за честите атаки, защото държанието на акулите е нетипично. 

Проф. Робърт Харкурт - директор на изследователската група за морски бозайници на университета Macquarie и изследовател на поведението на акулите, смята, че по-студените температури на водата са благоприятни за големите бели акули. Освен това увеличените дъждове заради явлението Ла Ниня могат да намалят солеността и да привлекат бичи акули във водите, където плуват повече хора.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?