Следвайте ни

Рекорден брой морски костенурки се излюпиха на празните турски плажове

viber icon

Благодарение на празните плажове по време на пандемията, морските костенурки Карета карета, които гнездят на югозападните турски брегове, претърпяха по-малко поражения през тази година. Така рекорден брой новоизлюпени стигнаха до Средиземно море и популацията им беше увеличена.


Рехабилитирани с грижите на Центъра за изследвания, спасяване и рехабилитация на морски костенурки (DEKAMER), застрашените костенурки бяха пуснати в естествените си местообитания на световноизвестния плаж Изтузу в провинция Мугла.


Центърът предприема различни мерки за защита по време на сезона на гнездене на костенурките по плажа, включително нощни патрули.

В разговор с Анадолската агенция ръководителят на центъра Якуп Каска каза, че плажът през последните месеци е потънал в тишина на фона на предпазните мерки срещу пандемията от коронавирус.


Каска подчерта, че през годината е имало значително увеличение на местата за гнездене на Карета карета, а броят на ранените костенурки също е намалял.

Най-важната причина за това е ограничаването на човешкото присъствие в морето и по плажовете тази година.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?