2374

Рекорден брой китайски военни самолети са навлезли в небето над Тайван

Тайван заяви, че рекорден брой китайски военни самолети са влетели в идентификационната й зона за противовъздушна отбрана в понеделник, пише BBC.

Министерството на отбраната заяви, че 25 самолета, включително изтребители и атомни бомбардировачи, са влезли в така наречената зона за идентификация за противовъздушна отбрана в понеделник. Нахлуването е най-голямото от една година насам и идва след предупрежденията на САЩ срещу "все по-агресивните ходове на Китай". За Пекин Тайван е неразделна част от страната й. От друга страна, демократичният Тайван се счита за суверенна държава.

Най-новата китайска мисия включва 18 бойни самолета, както и четири бомбардировача, които могат да носят ядрено оръжие, два противоподводни самолета и самолет за ранно предупреждение, съобщи Тайван. Министерството на отбраната добави, че изпращат бойни самолети, за да предупредят китайските самолети, докато ракетни системи бяха разположени, за да ги наблюдават.

През последните месеци Китай извършва редовни полети над международните води между южната част на Тайван и контролираните от Тайван острови Пратас в Южнокитайско море. По време на нахлуването в понеделник също се видя, че изтребителите летят в идентификационната зона за противовъздушна отбрана на югозапад от Тайван близо до островите Пратас.

Последният инцидент се случи ден след като американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ са загрижени от "все по-агресивните действия" на Китай спрямо Тайван. В интервю за NBC той повтори, че САЩ имат правен ангажимент към Тайван и заяви, че Вашингтон ще "гарантира, че Тайван има способността да се защитава", като добави, че би било "сериозна грешка за всеки, който се опита да промени статуквото чрез сила".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?