Следвайте ни

Рекорд в Турция: 780 хил. COVID-19 ваксини за ден

viber icon


Турция приложи над 781 000 коронавирус ваксини вчера, което е рекорден брой ваксинации за един ден според здравното министерство на страната.


Турция е осъществила над 34,5 милиона дози COVID-19 ваксини, откакто стартира масова кампания за ваксинация в средата на януари.


Повече от 20,73 милиона души са получили първите си дози, това е около 25 на сто от населението. Близо 13,76 милиона са били напълно ваксинирани, според данните на министерството, което е 16,5 на сто от населението на страната. 
Тези дни медиите показват огромни опашки пред болници и клиники, където хората чакат реда си за имунизация, след записан час в електронния регистър на здравното министерство. Вчера беше отчетен рекорд от над 750 хил. по брой за пазени часове за ваксинации за ден. 


От тази седмица беше дадено правото за ваксинация на хората над 45 г., както и много нови професионални групи. Очаква се скоро да започне и ваксинация на хората от 40 до 45 г. 


Специалисти от здравното министерство заявиха, че ако страната успее да прави по 1 милион дози на ден, до края на юли ще бъде постигнат имунитет. 


Тъй като ваксинация набира скорост, ежедневният брой случаи продължава да намалява.

 

През последните 24 часа Турция съобщи за 5626 нови случая на коронавирус. Броят на новите случаи в неделя беше 5012.  В средата на април тези цифри достигнаха рекордните нива над 63 хил. души. 


Броят на загиналите в цялата страна достигна 48 795 със 74 нови смъртни случая вчера. 


За да ограничи вируса, в момента Турция има нощен полицейски час от 22:00 до 5:00 ч. От понеделник до събота и строг комендантски час в неделя. Очаква се на 21 юни мерките в страната още да бъдат отхлабени, в предвид благоприятното развитие на здравната ситуация. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мащаби

Мащаби

15.06.2021 | 18:03

Кой както иска да го разбира - в Турция - 780 хиляди имунизирани за ДЕН, а у нас - 700 хиляди - за ГОДИНА! Евала, Асфалт Паша ефенди,наистина сме първи - като четеш класациите отзад - напред!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?