71

Рекорд: Руснаци купиха 1152 недвижими имоти в Турция за месец

Руските граждани закупиха 1152 недвижими имоти в Турция само през април, оглавявайки списъка за чуждестранни купувачи на жилища.

 

Продажбите на турски имоти нараснаха до 133 058 сделки, показват данни на Турския статистически институт (TÜİK). Повече от два пъти повече са продадените къщи на руснаци в сравнение с преди месец, защото те масово търсят финансово убежище в Турция.

 

Продажбите за чужденци като цяло са нараснали с 58,1%, съобщи институтът. Руските граждани се издигнаха начело в списъка през април с 1152 имота от 547 през март. Те бяха последвани от иранци и иракчани.

 

Богати руснаци наливат пари в имоти в Турция и Обединените арабски емирства, търсейки финансов убежище след нахлуването на Москва в Украйна и западните санкции, твърдят много компании за недвижими имоти.

 

На фона на скока в цените на жилищата, Анкара увеличи минималната сума, която чужденецът трябва да плати за недвижим имот, за да получи турски паспорт от 250 000 долара на 400 000 долара.

По данни на Главна дирекция по поземлен регистър и кадастър, от 2017 г. до сега над 7000 чужденци са станали турски граждани чрез покупка на недвижим имот.

 

Покачването та търсенето идва на фона на спадащо предлагане и растящи цени, но домакинствата продължават да гледат на недвижимите имоти като на привлекателен инвестиционен инструмент, за да се предпазят от инфлация, която достига 20-годишен връх от близо 70% .

 

Правителството по-рано този месец обяви няколко мерки за увеличаване на продажбите на жилища и справяне с скачащите цени, които нарастват с почти 100% годишно, тъй като жителите се затрудняват да намерят жилища на достъпни цени за наемане или закупуване.

 

Индексът на строителството се е повишил със 102% на годишна база през март, според данни на TurkStat. Индексът на цените на жилищните имоти също скочи с 96% годишно през февруари, показват данните на централната банка. В Истанбул индексът се покачи със 106% за годината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?