Следвайте ни

Рекорд! Продадоха оръжия за 361 милиарда долара

viber icon

Криза ли? Не и за този бизнес! Обемът на продажби на оръжия и военни услуги на 25-те най-големи компании в света през 2019 г. е бил в размер на 361 милиарда долара. Това е с 8,5 процента повече от предходната година, се съобщава в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), предаде ТАСС.

Световният пазар на оръжия миналата година е бил доминиран традиционно от американски компании. Петте най-големи производителя на оръжие са базирани в САЩ с общи продажби от 166 милиарда долара, а общо 12 американски компании са в класацията на 25-те най-големи в света.

Китайските компании обаче придобиват все по-голям пазарен дял, а за пръв път в класацията влиза производител от Близкия изток, съобщи ДПА, като се позова на същия доклад.

Световен лидер в търговията с оръжие за поредна година е производителят на изтребителите Ф-35 „Локхийд Мартин“ с продажби, възлизащи на 53,2 милиарда долара през 2019 година. Останалите компании в челната петица са „Боинг“, „Нортроп Груман“, „Рейтиън“ и „Дженерал дайнамикс“.

Сред топ оръжейните производители се нареждат шест компании от Западна Европа, четири от Китай, две от Русия и една от Обединените арабски емирства.

Увеличението на приходите за основните китайски компании е 5 процента на годишна база и се дължи на започналата през 2015 г. модернизация на китайската армия, каза пред Франс прес Люси Беро-Сюдро от стокхолмския институт.

Европейската компания „Еърбъс“ и френската „Талес“, нареждащи се съответно на 13-о и 14-о място, са реализирали продажби в най-много държави (всяка по 24), изпреварвайки американската „Боинг“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мир

мир

07.12.2020 | 09:40

Ето кои печелят от нагнетяването на напрежение по света! Ето затова Тръмп извади САЩ от редица международни мирни договори! И затова иска всички страни в НАТО да отделят минимум 2% от БВП на страните си за въоръжаване! До кога светът ще търпи този ирационален и деструктивен диктат?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?