49

Рекорд: Над 120 жени си осигуриха място в 600-членния турски парламент

Представителството на жените в турския парламент ще бъде с най-висок брой в историята на страната след проведените парламентарни избори в неделя.

АА

Според неофициалните резултати 121 жени са си осигурили места в 600-членния турски парламент.

Коефициентът на представителство на жените, който беше 17,1% на предишния Меджлис (народно събрание), нарасна до 20,1% тази година.

АА

Зелената лява партия има най-висок процент на представителство на жените с 30 жени от 61 депутати в парламента. Тя е последвана от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), Републиканската народна партия (РНП), Добрата партия (ДП) и Партията на националистическото движение (ПНД).

Общо 50 жени депутати от ПСР, по 30 от РНП и Партията на зелената левица, 6 от Добрата партия, 4 от ПНД и една от Турската работническа партия влязоха в парламента.

Най-младите депутати в новия парламент също бяха две жени. 25-годишният Зехранур Айдемир стана заместник на ПСР в Анкара, а Румейса Кадак, на 27 години, стана заместник на партията на ПСР в Истанбул.

АА

Милиони турски избиратели отидоха до урните в неделя, за да изберат следващия президент и членове на парламента на страната.

Първият кръг от гласуването завърши, като нито един кандидат за президент не успя да премине необходимия праг от 50%.

Избирателната активност на изборите в неделя беше рекордно висока - 86,99%, близо 56 милиона души упражниха правото си на вот в Турция.

Неофициалните резултати показаха, че Народният алианс, сформиран от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган (267), Партията на националистическото движение (ПНД) (50), Партията на новото благосъстояние (5) и Партията на великото обединение, има мнозинство от 322 депутати, най-високият брой сред трите съюза, които се борят за 600-местния парламент.

Шестпартийният опозиционен блок Национален алианс спечели общо 213 депутати и не успя да осигури 360 места, необходими за провеждане на референдум за прекратяване на сегашното президентско управление в страната, което те обещаха в предизборната си кампания.

АА

Алиансът на труда и свободата, коалиция от леви политически партии, има 65 депутати, като Зелената лява партия спечели 61 места, а Работническата партия на Турция 4 депутати.

Новият парламент ще започне работа веднага след като излязат окончателните резултати от гласуването за Меджлис. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?