Следвайте ни

Рекорд! Хванаха над тон кокаин в контейнер с банани

viber icon

Турският министър на търговията Мехмет Муш обяви, че 1,1 тона кокаин е иззет в пристанище Мерсин, в южната част на страната. От органите на реда обявиха, че това е най-голямото количество наркотик в турската история, иззет при една акция. 

Митническите служители открили кокаина в контейнер с банани на борда на кораб, пристигащ от Еквадор. Властите показаха в сряда на пресата кокаина в 1000 опаковки. В ход е разследване на заподозрени зад контрабандата.

Мурат Джихан, заместник-началник на полицията в провинция Мерсин, заяви пред репортери, че операцията е започнала след информация, че кокаинът ще бъде изпратен до пристанището на борда на натоварен с банани товарен кораб, носещ либерийското знаме. Той каза, че те работят в координация с митническите служители от около един месец за наблюдение на кораба и може да има "арести", свързани с рекордния внос.

Турция, която е част от транзитен маршрут за контрабанда на наркотици между Азия и Европа, води решаваща битка срещу разпространението на наркотици в страната. Южна Америка е основният източник на кокаин и подобни наркотици, внасяни контрабандно в страната, както за вътрешна употреба, така и като транзитен пункт за контрабанда до азиатските страни. През 2020 г. полицията за борба с наркотиците проведе 140 000 операции и иззе 20 тона марихуана, 11 тона хероин и 800 килограма кокаин. Митническите служители по границите и пристанищата на страната са иззели 9,7 тона наркотици през миналата година. 

Също през 2020 г. правителството стартира схема за възнаграждение на хората, предоставящи информация за производство или масово разпространение на наркотици. Информаторите получават до 500 000 TL (58 646 щатски долара) в зависимост от количеството конфискувани наркотици. Информацията, водеща до изземване на хероин и кокаин, се плаща най-високо в размер на 60 000 TL за килограм, докато изземването на марихуана носи награда от 15 000 TL за килограм.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?