71

Рекорд: 590 000 зелени морски костенурки се излюпиха в Южна Турция СНИМКИ

Общо 589 112 излюпени малки морски костенурки, включително 445 592 шипоглави и 143 520 зелени, са излезли от яйцата си и са се отправили към морето на 20-те плажа по южното крайбрежие на Турция тази година, според местни експерти.

Почти всички видове морски костенурки, които прекарват почти целия си живот в морето и излизат на брега само между май и септември, за да снасят яйца, са застрашени от изчезване.

Усилия за опазване се извършват на 20 турски плажа, където се намират яйца от морски костенурки. Поддържането на известни места за гнездене е от решаващо значение за оцеляването на вида, тъй като те обикновено се връщат на същия плаж, където са се излюпили, за да гнездят всяка година, използвайки магнитното поле на Земята, за да се придвижат обратно до първоначалното място.

Бреговете където те се връщат са изправени пред много заплахи, като замърсяване на околната среда, изменение на климата, негативно използване на плажовете, както и звуково и светлинно замърсяване. Главната дирекция за опазване на природата и националните паркове (DKMP) на Министерството на земеделието и горите в Турция извършва проучвания в рамките на „Конвенциите за опазване на дивата флора и фауна в Европа и местообитанията“ и „Конвенции за опазване на морската среда и крайбрежните зони на Средиземноморието“, по която Турция е страна. Проучванията имат за цел да научат повече за застрашените видове и начините за защитата им. Усилията на министерството продължават да се отплащат, като гарантират, че хиляди бебета морски костенурки могат безопасно да достигнат до морето всяка година.

В този контекст министерството е заделило определени зони за гнездене в 20 региона, за да защити морските костенурки, техните гнезда и ценните излюпени малки. Четиринадесет от тези зони се контролират от DKMP, а останалите зони, обозначени като зони за „специална защита на околната среда“, са защитени от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата в Анкара.

В рамките на усилията за опазване, туристите, индустриалците и местните хора се информират за това как да използват плажа и се провеждат дейности за повишаване на осведомеността. Също така се поставят телени клетки както под пясъка, така и на повърхността в близост до гнездата. Въведени са и ограничения за светлина, прекомерен шум и посетители, за да се гарантира безопасността на инкубационните яйца.

В допълнение към усилията за опазване, морските костенурки се наблюдават чрез сателитни предаватели, за да се определи информация като модели на хранене и миграция. Работейки върху усилията за изследване и опазване, няколко организации по крайбрежието на Средиземно море също помагат за лечението на болни или ранени костенурки, включително Центъра за изследване, спасяване и рехабилитация на костенурки. Ранените костенурки се транспортират в центровете за лечение и рехабилитация и, ако е възможно, се пускат обратно в морето, след като се възстановят напълно.

Миналата година около 3600 гнезда на карета бяха преброени по плажовете в средиземноморската крайбрежна провинция Анталия на Турция. Бяха открити около 2000 гнезда в района на Белек и 1600 други в района Къзълъот в Анталия, един от най-големите райони за гнездене на Caretta caretta в Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?