Следвайте ни

Рекламна война в Ню Йорк: „Спрете Гюлен“ срещу "Спрете Ердоган"

viber icon

Огромна светлинна реклама срещу Гюленистката терористична група (ФЕТО) бе изложена на дигитални билбордове на прочутия Таймс Скуеър в Ню Йорк в пиковите часове в събота привечер. Рекламата беше очевиден отговор от турско-американската общност на скорошната платена реклама под наслов "Спрете Ердоган" на терористичната група, която беше свалена от площада след възражение.

Освен рекламата вчера на площада и в района циркулираше и микробус със друг голям дигитален екран, на който пишеше: "Спрете Гюлен. Той живее в Пенсилвания. Той е убил 251 невинни хора". Надписът на паното се позоваваше на жертвите на опита за преврат от 15 юли 2016 г., извършен от ФЕТО, ръководен от духовника Фетхулах Гюлен.

В началото на март група от 42 членове, близки до ФЕТО, платиха за светлинна реклама до Таймс Скуеър която целеше да накърни имиджа на турския президент.

Рекламата беше премахната незабавно, след като членове на турската общност се обадиха на рекламната компания, която публикува въпросната реклама и изразиха своя протест.

В разговор с Анадолска агенция (АА) съпредседателят на турска организация в САЩ, Халил Мутлу каза, че рекламата е възмутила турско-американската общност. От фирмата, стопанисваща рекламното пано, казали "че не са наясно с подробностите. Те излъчили рекламата само като търговска", каза Мутлу.

Мутлу каза, че е разяснил тогава на компанията, че рекламата ще навреди на турската общност в САЩ и те ще заведат дело, ако надписът не бъде премахнат. "Когато осъзнаха решителността на турското общество, те премахнаха рекламата," каза той.

Ден по-късно, в оживените райони на Ню Йорк, като Таймс Скуеър, ЖП гарата Пен и автогарата на пристанищния терминал, циркулираше микробус с голям цифров екран, с надпис "Обичам Ердоган". Подобни хиляди билбордове имаше в цяла Турция.

ФЕТО и базираният в САЩ лидер Гюлен бяха зад опита за преврат от 15 юли 2016 г., при който 251 души бяха убити и близо 2200 ранени.

Гюлен отрича всякакви връзки с преврата, но доказателствата, които се появиха след осуетения опит, показват, че той действително е дал одобрение за заговора за завземане на властта от свързани с ФЕТО военни офицери, вариращи от генерали до подофицери.

Групата в сянка също е обвинена, че стои зад дългогодишна кампания за премахване на републиката чрез проникване в турските институции, особено военните, полицията и съдебната власт.

Турция е изпратила многократни искания за екстрадиция до САЩ за Фетхулах Гюлен, но Вашингтон отказва, тъй като Анкара не била предоставила достатъчно доказателства той да бъде предаден на Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?