49
Следвайте ни

Редовни полети между Истанбул и Ереван стартират в началото на февруари

Турция и Армения с първи стъпки към по-добри отношения в Москва

viber icon

Зам.-председателят на Националното събрание на Армения Рубен Рубинян, назначен за специален пратеник на Армения за преговори за нормализиране на отношенията с Турция, се срещна със заместник-министъра на външните работи на Русия Андрей Руденко в Москва, съобщи арменското външно министерство.


В него се казва, че Рубинян и Руденко са обменили мнения относно процеса на нормализиране на отношенията между Армения и Турция.


По-късно в Москва се състоя срещата на пратениците. По време на първата си среща, проведена в позитивна и конструктивна атмосфера, пратениците обмениха своите предварителни мнения относно процеса на нормализиране чрез диалог между Армения и Турция, съобщиха от арменското външно министерство.


В него се казва също, че страните са се споразумели да продължат преговорите без предварителни условия, целящи пълно нормализиране.


Датата и мястото на втората им среща ще бъдат решени своевременно по дипломатически канали, се казва в съобщението.


В сряда турският бюджетен авиопревозвач Пегасус и молдовската нискотарифна авиокомпания FlyOne обявиха, че ще започнат редовни полети между Истанбул и Ереван в началото на февруари, три пъти седмично.


Въпреки че Турция беше една от първите страни, признали независимостта на Армения от бившия Съветски съюз, страните нямат дипломатически връзки и Турция затвори общата си граница през 1993 г. в демонстрация на солидарност с Азербайджан заради конфликта за региона на Нагорни Карабах.


През 2009 г. Анкара и Ереван постигнаха споразумение в Цюрих за установяване на дипломатически отношения и отваряне на общата си граница, но по-късно Турция каза, че не може да ратифицира сделката, докато Армения не се оттегли от Нагорни Карабах.


През 2020 г. Турция силно подкрепи Азербайджан в шестседмичния конфликт с Армения за Нагорни Карабах, който завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия, при което Азербайджан получи контрол над значителна част от Нагорни Карабах.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?