46
Следвайте ни

Reddit изтри цяла общност от антиваксъри

viber icon

Ваксъри срещу антиваксъри се изправиха едни срещу други и в международен мащаб. Най-ожесточената война се разгоря в старата социална мрежа Reddit. Въпреки че тя разделя потребителите на отделни общности (subreddits) и обикновено едните не се сблъскват директно с другите (както и по други спорни точки), в този случай въпросът е толкова назрял, че неизбежно провокира конфликт.

Така от екипa на социалната мрежа бяха принудени на изтрият една от групите r/NoNewNormal  заради постове срещу ваксините и организиране на агресивни акции спрямо проваксърските групи. Като част от демонстрациите поддръжниците на крайните антиваксърски идеи сривали рейтинга на коментари и информация, които потвърждават ефекта от препаратите за защита от вируса. По този начин тези коментари слизали надолу в класацията и ставали практически невидими за останалите потребители.

Първоначално от Reddit отказаха да вземат каквито и да било мерки срещу случващото се, тъй като идеята на общността е да провокира автентична дискусия, в която присъстват всички гледни точки. Така изпълнителният директор на социалната мрежа защити съществуването на групи на скептиците спрямо ковид ситуацията. Според него дисидентството е част от Reddit и основа на демокрацията. Това означава, че мрежата не трябва да забранява съдържание, което е в разрез с популярните виждания по обществени въпроси.

В крайна сметка от Reddit се поддадоха на натиска от страна на ваксърите, които организираха протестни действия заради бездействието от страна на екипа на социалната мрежа.

Наказателните действия на Reddit спрямо ковид скептиците идват и в отговор на законова промяна в Щатите, където вече социалните мрежи са отговорни за публикуваното от потребителите им невярно и подвеждащо съдържание, когато то се отнася до ситуации, касаещи общественото здраве. Колебанието на екипа на Reddit по повод налагането на санкции показва, че все пак съществуват страхове, че драстичното ограничаване на споделянето на непопулярни възгледи може да граничи с цензура и нарушава свободната дискусия.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаха

Хаха

24.09.2021 | 12:29

Който има мозък, ползва Телеграм.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?