46
Следвайте ни

Речникът на "Кеймбридж" разкри коя е думата на годината

viber icon

Английският речник на Кеймбридж (Cambridge Dictionary) определи за дума на 2021 г. „рerceverance” (постоянство, упоритост, настойчивост – бел. ред.)  Справка в речника показва, че „perseverance” е съществително име, което означава постоянни усилия, насочени към постигането на нещо, дори когато това е трудно или отнема много време, пише nova.bg.

„Можем да обявим официално думата на 2021 г. според Cambridge Dictionary - това е „perseverance”, се казва в съобщение, публикувано в Туитър. През 2021 г. тази дума е търсена в речника повече от 243 000 пъти. Най-голяма вълна в търсенето е регистрирана през февруари, когато марсоходът на НАСА „Perseverance” кацна на „Червената планета”.

Според мениджъра на издателския отдел на „Cambridge Dictionary” Уендалин Никълс, „често наблюдаваме скокове в търсенията на думи, свързани с актуални събития, когато тези думи са по-малко познати”. Затова е логично, че търсенията на думата са се увеличили след спускането на марсохода на НАСА.

Точно както е необходима упоритост, за да се приземи марсоход на Марс, така е необходима и упоритост, за да се справим с предизвикателствата и смущенията в живота ни, причинени от COVID-19, климатичните бедствия, политическата нестабилност и конфликтите. Ние оценихме тази връзка и смятаме, че потребителите на речника на Кеймбридж също го правят.", каза Никълс пред Sky News.

През януари тази година търсенията в уебсайта на Cambridge Dictionary се увеличиха за "insurrection" (въстание), "impeachment" (импийчмънт), "inauguration" (встъпване в длъжност) и "acquit" (оправдаване), тъй като президентските избори в САЩ привлякоха вниманието на целия свят. Според редакторите това е още едно доказателство, че думите, търсени в Cambridge Dictionary, често отразяват актуалните световни събития. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?