1939

Реална опасност: Спират Фейсбук и Инстаграм в Европа

Европейците може да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм от лятото, след като регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщава politico.eu.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на фейсбук "Мета" да изпраща данни от Европа към САЩ. Така се слага край на единствения законен начин компанията да транферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

Европейският съд по правосъдието анулира през 2020 г. пактът между ЕС и САЩ за размяна на данни, наречен Щит за личните данни заради страховете от практиките на американците за наблюдение. При произнасяне на присъдата също така бяха взети мерки да се направи изключително трудно на "Мета" и други фирми прехвърлянето на лични данни чрез Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия означава, че фейсбук няма право да ги използва.

"Мета" на няколко пъти предупреди, че подобно решение ще затвори нейните услуги в Европа, включително фейсбук и инстаграм.


"Ако се появи нова законова рамка за трансатлантически трансфер на данни и не можем да продължим с SCC или някакви други алтернативни начини за трансер на данни от Европа към САЩ, ние няма да може да предоставим някои от нашите най-популярни продукти като фейсбук и инстаграм на територията на Европа", се казва в изавление на фирмата, входирано в американската комисия за сигурност през март.

Брокиращата заповед от Ирландия трябва да бъде потвърдена и от останалите европейски регулатори, но със сигурност е притеснила доста бизнеса, който от две години се чуди как да прехвърля данни от Европа към САЩ след решението на съда.

ЕС и САЩ в момента преговарят нов текст в споразумението, който да позволи на фирми като "Мета" да продълат с трансфера на данни независимо от заповедта на ирландския регулатор. През март бе постигнато споразумение, но то все още се изчиства едва ли ще бъде подписано до края на годината.

Говорител на ирланския регулатор потвърди, че решението е изпратено до останалите държави в ЕС, които имат месец, за да му отговорят.

"Това не е окончателно решение и е част от проверката на европейските власти за конфликта между Е и САЩ. Надяваме се, че всичко ще бъде изчистено. Очакваме с нетърпение новият текст, който да ни даде шанс за продължим да работим и да поддържаме свързани семейства, бизнеси и икономики", заяви говорител на "Мета".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Яяяя

Яяяя

09.07.2022 | 09:01

Събираната шпионска информация е толкова ценна, че е невъзможно да бъде изпусната. Трудно е да се определят мащабите, но даже и Пижо и Пендо да са неинтересни на специалните служби ,то 1 000 000 Пижовци склонни да гласуват за проруска партия ,са по-важна информация от примерно данните на АУАКС-а кръжащ денонощно на украинската граница. От един прост здравен чат на тема за и против COVID мерките ,след подходяща статистическа обработка, може да се определи вероятността за стабилността на правителството и т.н. А геолокацията на телефоните може да определи ,че вероятно Пижо и Пена са любовници и работят заедно с Вуте. Възможностите са наистина огромни. Единственото ограничение са компютрите които да обработват тази планина от информация.

Отговори
5 1
Иво

Иво

09.07.2022 | 07:08

Бахти и кефа. От пет години съм изтрил профила и съм много добре.

Отговори
13 0
Анонимен

Анонимен

09.07.2022 | 02:49

В Белгия и без това е забранено на хората там, които работят да използват социални мрежи на работа. Така е в Белгия, знам от една моя позната, която живее в Брюксел.

Отговори
5 0
Честито

Честито

08.07.2022 | 23:55

Добрата новина

Отговори
13 2
Новина

Новина

08.07.2022 | 23:44

Е най после хората ще се върнат към нормалните човешки общувания, че ако помислим това всичкото на кой от нас му трябва, преди години, ало, ало, разбираш се и край думата тежеше, сега всичко стана ала бала, все се доразбираме , много е комуникацията и все нещо не е както трябва, прекалено е всичко това, трябва да се уважаваме един друг като кажем така значи така.

Отговори
16 3
Българин

Българин

08.07.2022 | 23:43

Най добре да спрат този интернет, тъкмо народите ще си починат малко. Но тогава мръсните и вулгарни американски глупости и филми как ще се разпространяват! Всички тези инфлуенсъри ще си търсят нова работа,дарк нета ще пресъхне,бит мит коенти фалит! Но пък децата ще се върнат на спортната площадка.

Отговори
15 4
Уникални сте

Уникални сте

08.07.2022 | 23:28

Нормално След като спряха Руските телевизионни канали да последва по стар чифутски пропаганден начин да затворят и всичко което не е със правата чифутска истина

Отговори
10 2
Интернета

Интернета

08.07.2022 | 22:48

ЗАТВАРЯЙ !!!

Отговори
16 4
Антикомунист

Антикомунист

09.07.2022 | 04:09

Ако беше комунизъм това отдавна щеше да се случи. Но не би! Защо мислиш, че ще слушат недоносчета като тебе. Западът е демокрация, ако все още не си забелязал това в пещерата.

Отговори
1 10
Яяяя

Яяяя

09.07.2022 | 08:41

В Запада има толкова демокрация ,колкото комунизъм в Китай! Разликата е в похватите за управление на обществото и отделните индивиди. Целта и резултата са практически еднакви. Даже убеждението ти ,че на Запад ,театърът наречен демокрация е истински е такъв вид резултат.

Отговори
8 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?