Следвайте ни

Разумно ли е? Турция увеличава максималната скорост по магистралите

viber icon

Властите обмислят увеличаване на ограниченията на скоростта по магистралите в Турция, като се започне с новопостроените пътища, заяви министъра на вътрешните работи на Сюлейман Сьойлю.

В момента ограничението на скоростта за леките автомобили по магистралите е 120 км/ч. За автобусите е 100 км/ч, а за камионите 90 км/ч.

„Властите и в момента толерират скорост до 132 км/ч по магистралите. Сега можем да си позволим да увеличим ограничението на скоростта с 20 км/ч за леките автомобили“, каза Сойлу.

Той добави, че в момента служители от Главната дирекция на магистралите и отдела за движение на полицията провеждат проучване за евентуално увеличаване на ограничението на скоростта.

Сойлу също така каза, че 7530 души са загинали при пътни инциденти през 2015 г., но броят на загиналите е намалял до 4866 през 2020 г.

Броят на издадените шофьорски книжки е нараснал с повече от 36 процента, докато броят на моторните превозни средства се е увеличил с 49,6 процента и въпреки това увеличение, пътните инциденти и броят на загиналите вследствие на инцидентите са намалели, отбеляза той.

Според данни на турския статистически институт (TÜİK), през 2020 г. в Турция са се случили 984 000 пътнотранспортни произшествия спрямо 1,2 милиона през предходната година.

Около 226 000 души са ранени при тези пътни инциденти спрямо 283 000 през 2019 г.

Намаляването на пътнотранспортните произшествия през миналата година също е свързано със забрани за пътуване , комендантски часове и блокировки, наложени за овладяване на разпространението на пандемията COVID-19.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?