1939

Разследват стотици строителни предприемачи след земетресенията в Турция

Върховният съд постанови, че кмет, издал разрешение за строеж на сграда, разрушена при земетресението, представлява престъпление

Започнати са разследвания срещу повече от 600 души във връзка със сгради, които се срутиха при земетресението в Турция по-рано този месец, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Той обяви, че 184 от 612-те заподозрени са били задържани в очакване на процес. Задържаните включват строителни предприемачи и собственици или управители на сгради, съобщи той в телевизионни коментари от координационен център в Диарбекир в Югоизточна Турция.

 

„Откриването на доказателства в срутените сгради продължава като основа за криминално разследване“, добави Боздаг.

 

Последствията от земетресението с магнитуд 7,7 по Рихтер на 6 февруари, което доведе до близо 48 000 смъртни случая в Южна Турция и Северна Сирия, накараха турците да поставят под съмнение структурната цялост на много от 173 000 сгради, които се срутиха или бяха сериозно повредени.

 

Кметът на град в близост до епицентъра на земетресението е бил задържан като част от разследване на срутени сгради, съобщи вестник Джумхурийет и други издания в събота.

 

Върховният съд взе безпрецедентно решение по отношение на кметовете, подписали разрешителното за строеж на разрушените при земетресението сгради, съобщи новинарския канал НТВ.

 

Върховният съд на Турция постанови, че действието на кмет, издал разрешение за строеж на сграда, разрушена в резултат на земетресението, представлява престъпление по неправомерно поведение.

АФАД, турската агенция за управление на бедствия, съобщи днес, че 9470 вторични труса са засегнали района, след земетресението.

 

„Това ще продължи дълго време. Очакваме тези вторични трусове да продължат най-малко две години“, съобщи генералният мениджър на АФАД Орхан Татар на брифинг за медиите в Анкара. 

 

Той сподели, че земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер, което удари вчера град Бор, на около 245 км. западно от епицентъра на 6 февруари, се счита за „независимо“ от предишни трусове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кико

Кико

26.02.2023 | 16:00

Това е съд! Евала!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?