2374
Следвайте ни

Разследват случаи на мистериозния "Хавански синдром"

viber icon

Германската полиция потвърди, че разследва няколко случая на мистериозния "Хавански синдром" в посолството на САЩ в Берлин.

Синдромът е комбинация от неразположения като главоболие, гадене, загуба на памет и световъртеж - привлече вниманието на обществеността през 2016 г., след като десетки дипломати в американското посолство в кубинската столица Хавана се оплакваха от такива симптоми.

В отговор на публикация на списание "Шпигел" берлинската полиция съобщи, че от август разследва "предполагаема атака със сонарно оръжие срещу дипломати от посолството на САЩ". Полицията не даде повече информация, а от дипломатическото представителство засега няма коментар.

През юли Австрия каза, че сътрудничи на САЩ за разкриването на множество съмнителни случаи сред американски дипломати във Виена. Същия месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс съобщи, че около 200 американски служители, включително 100 агенти на оглавяваната от него служба, и техни роднини са пострадали от "Хаванския синдром".

По думите му учени са установили, че вероятната причина са лъчи "насочена енергия", прилагани умишлено, и може би Русия е отговорна - нещо, което тя отрича.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?