Следвайте ни

Разследват прочута банка, прала стотици милиони на Брендо

viber icon

Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност "Креди Сюис" заради пропуска й да предотврати пране на пари от българска криминална група, която е легализирала през банката средствата от трафик на наркотици между 2004-а и 2008-а.

В официално изявление на 17 декември офисът на главния прокурор на алпийската държава  посочва, че банката не е взела всичките необходими организационни мерки, изисквани по закон, за да не допусне средствата, получени от продажби на кокаин, да бъдат използвани впоследствие за покупки на недвижими имоти в Швейцария и в България.

Обвинения в Швейцаския федерален криминален съд са внесени и срещу бивш мениджър на "Креди Сюис" и двама предполагаеми членове на криминалната организация. 

Швейцарската прокуратура има право да води криминални разследвания срещу банки по подозрение, че те не са положили достатъчно усилия, за да проучат клиентите си за очевидни връзки с подземния свят. През ноември швейцарските съдии "смъмриха" поделение на френската "Сосиете женерал" заради проявено недоглеждане при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

В официално изявление "Креди Сюис" е изразила учудване от решението на съдебните власти да отправят обвинения по разследване, което се точи вече повече от 12 години. Банката отхвърля твърденията за организационни пропуски и смята да се защитава "енергично".

Случаят датира от 2008-а когато швейцарските прокурори започват разследване срещу български борец (бел. ред. - Евелин Банев - Брендо), за когото се твърди, че е станал трафикант на наркотици. През следващите седем години следствието се разширява и обхваща и лица от обкръжението на българина, бивш служител на банката, бивш директор на "Креди Сюис" и самата банка. 

Банкерът, обслужвал Брендо, е обвинен през 2017-а за съучастие в пране на пари. Основното му провинение е, че е пренесъл нелегално над 4 млн. шв. франка в дребни банкноти от Барселона в Швейцария. В началото на тази седмица съдът прекрати делото срещу служителя и остави обвиненията срещу "Креди Сюис" и срещу един от бившите й мениджъри - дама, чието име не се споменава (което е нормална практика в Швейцария).

Тя е обвинена, че е управлявала бизнес връзките с българска криминална олганизация и че е помогнала активно на нарко-кръга да изпере 16 млн. франка и да прикрие незаконния произход на транзакции за над 140 млн. франка. 

"Креди Сюис" пък е упреквана, че не е упражнила законните си отговорности, включително е пропуснала да замрази 35 млн. франка, подлежащи на изземване по разпореждане от 2007-а. Прокуратурата твърди, че банката е знаела за тези нередности още от поне 2004-а и е позволила тази незаконна дейност да продължи до 2007-а и след това, с което е попречил на своевременното пресичане на прането на пари.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anna

Anna

18.12.2020 | 02:39

Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - https://bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?