3906

Разследват Фейсбук и Инстаграм, вижте защо

Разследват Фейсбук и Инстаграм. Вижте защо ЕК започна да проучва кок влияят социалните мрежи 

 

Европейската комисия започна разследване на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм по подозрение, че развиват пристрастяващо поведение у децата и не ги защитават адекватно от неподходящо съдържание, предаде АФП.

"Не сме убедени, че Мета е направила достатъчно, за да намали рисковете за физическото и психическото здраве на младите европейци на своите платформи в съответствие с изискванията на европейския регламент за цифровите услуги (DSA)“, заяви европейският комисар Тиери Бретон, цитиран в съобщение за медиите.

Това е шестото официално разследване, започнато от Комисията, и второто, насочено срещу Мета, съгласно новото законодателство, влязло в сила миналата година, за борба с незаконното онлайн съдържание.

Американската група незабавно потвърди добрата си воля по този въпрос.

"Искаме младите хора да имат безопасни, съобразени с възрастта им онлайн преживявания и прекарахме десетилетие в разработването на повече от 50 инструмента и политики за тяхната защита. Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата индустрия, и с нетърпение очакваме да споделим с Европейската комисия подробностите от нашата работа", заяви говорител на Мета.

Мета вече беше предупредена през ноември за защитата на непълнолетните, но отговорите ѝ на официалните искания от Брюксел явно не бяха счетени за достатъчни.

Започването на разследване "не предопределя неговия резултат", подчертава Комисията. Процедурата ще даде възможност на европейската изпълнителна власт да продължи да събира доказателства и да оказва натиск върху Мета да направи подобрения.

Брюксел е особено загрижен за "рисковете, причинени от дизайна на интерфейсите на Фейсбук и Инстаграм, които могат да използват слабостите и неопитността на непълнолетните и да провокират пристрастяващо поведение".

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?