Следвайте ни

Разследващи в UK: Българи участват в измамата на века за 26 млрд. паунда

viber icon

Българи участват в най-голямата измама във Великобритания, с която са нанесени щети за 27 милиарда паунда, съобщават разследващите британските служби.

Анонимен източник от министерството на заетостта разкрива пред в. “Дейли мейл”, че вероятно става въпрос за най-голямата финансова измама, извършена в историята на страната. По думите му 90% от кражбите са ръководени от криминални групи от България, Румъния, Полша, Албания и Турция.

Разкритието идва дни след като публично огласен финансов одит по една от мерките на британското правителство показа, че 26 млрд. паунда може да са загубени по програмата за кредитиране на закъсали фирми с до 50 хил. паунда, уточнява bg-voice.com. Отделно данъчните проверяват отпускането на пари на около 27 000 души за общо 3,5 млрд. паунда, които са се възползвали от схемата за подпомагане на работещи в принудителен отпуск. Те имат право да вземат до 80% от предишното си възнаграждение или до 2500 паунда на месец, но много от кандидатстващите са лъгали за доходите си.

Това е станало възможно, тъй като парите са давани на базата направени декларации, за да не се бави отпускането им, но правените по-късно проверки открили, че става дума за спящи фирми и кражби на самоличност, дори на починали лица.

Ако преди работехме по 200 случая на измами месечно в цялата страна, то през юни трябваше да се справим с 15 000, и то само за един малък район, разкрива министерският служител. Установено е, че от един адрес са кандидатствали по 30 души за 2500 паунда на месец и така е станало ясно, че става дума за схема за злоупотреба, зад която стои организирана престъпност.

Сред тях е имало румънка, която живее в скъп район, предпочитан от английски футболисти, и притежава цяла улица с имоти в родината си. Друг замесен в измамата е арестуван на границата в опит да напусне страната с 80 хил. кеш в чанта. Мъж е успял да получи 350 000 паунда, след като е декларирал, че 7 негови компании са спрели работа заради коронавируса, но проверката е показала, че те не са работели и преди епидемията.

Според служителя правителството отказва да признае публично мащаба на злоупотребите, тъй като това означава, че се е провалило с икономическата си програма за справяне с коронавируса. Говорител на министерството на заетостта обаче твърди, че процентът на измамите е сравнително малък, а 96,5 на сто от помощите са изплатени правилно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?