Следвайте ни

Разследването за COVID-19: Всички пътища водят към Института в Ухан

viber icon

Всички пътища за произхода на Ковид-19 водят към Института по вирусологолия в Ухан. Това пише в доклада на члена на Комитета по външна политика към конгреса на САЩ Майкъл Маккол, съобщи The Hill. Докладът бе представен вчера, но с текста засега разполага само телевизия Фокс.

В отчета на Маккол има две основни тези – вирусът е направен в лаборатория и до последно китайското правителство мълчи и крие за избухналата епидемия.

Подозрителната линия на събития започва още на 12 септември 2019 в Института по вирусология и в лабораторията на Уханския университет. Двете институции са на километър и половина една от друга. 
В университета пускат съобщение в нета, че са започнали някакви проверки в лабораториите му. Съобщението изчезва след два часа. 

Изчезва и цялата събрана от института информация за генетиката на изследваните вируси. В базата данни е имало сведения за 20 хиляди образци и то с откит достъп. 

След време наречената от медиите „лейди на прилепите“ от института - Ши Дженли, когато е попитана какво е станало с базата данни не дава отговор. „Това са безсмислени въпроси основани на вашите подозрения“, заявява тя. 

Същият ден – 12 септември, Институтът по вирусология подава заявление за повишена охрана. Искат се повече хора и видео наблюдение. 

Като втори важен факт Маккол изтъква, че няколко месеца преди пандемията Уханският институт подава заявка за капитален ремонт на системата за пречистване на въздуха към лабораторията. 

Следващият важен факт е, че в края на 2019 Институтът по вирусология попада под личния контрол на експерта по защита от химическо и биологическо оръжие генерал майор Чен Вей. 

През цялата есен на 2019 работещите в уханската лаборатория се придвижват с автобусите на градския транспорт.

Американски спътникови снимки показват, че през септември и октомври в уханските болници има значително повече хора от преди. 

В същото време, в края на септември и октомври в китайските социални мрежи значително се повишават въпросите за симптоми, които много напомнят на ковид. 

Официалното обявяване на епидемията е през ноември декември.
През октомври в Ухан се провеждат световните военни игри – състезания между военнослужещи. Идват хиляди от цял свят. 

И на всички им прави впечатление, че на стадионите в Ухан няма запалянковци. За участниците градът е като призрачен. 

При завръщането си у дома чужди гости от четири държави показват симптоми на ковид. 

На 27 февруари 2020 в интервю пред The Health Times президентът на Хубейското дружество по статистика в здравоопазването Юй Чуанхуа казва, че има данни за пациент заболял от ковид на 29 септември, както и за два случая на 14 и 21 ноември 2019. После китаецът се обажда на журналиста и настоява да бъде махната тази информация от интервюто. 

Друг факт, който буди сериозни въпроси, според Майкъл Маккол, е този, че твърде бързо китайското правителство свързва вируса с прилепите по пазарите. Преди това за да се свърже вируса на атипичната пневмония SARS прилепите са отишли 14 години изследвания.

Експертът от Университета в Северна Каролина Ралф Барик, който от години работи с Уханския институт, разказва, че през 2015 там е взел участие в създаването на вирус-химера. Към частица SARS прибавили коронавирусен шип.

Целта, според Барик, била да се установи дали той веднага ще предизвика епидемия или ще премине през някаква мутация. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.08.2021 | 11:10

В ХОД Е НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА НА БОГАТИТЕ--ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е НА- ОСНВНО ПЕНСИНЕРИТЕ -ЗАЩОТО ТЕ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ В ЦЯЛ СВЯТ ЗАРАДИ -ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИЯТ СИ БРОЙ ОТ МЛАОТО НАСЕЛЕНИЕ--ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ ЗА УКРАДЕНИ А В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРЕД ПРАГА НА ФАЛИТ--КАТО ЦЯЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪС ЗАСТАРЯЛО НАСЕЛЕНИЕ ЗАРАДИ НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ--И 5-МА РАБОТЕЩИ НЕМОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ 10 ПЕНСИОНЕРА--ПРЕКАЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДАДЕНИТЕ СВОБОДИ НА ЖЕНИТЕ -ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ПРОБЛЕМ---ЗАЩО МИ Е МЪЖ-А САМА МОГА ДА СЕ ОПРАВЯ---ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е И ХОРАТА НАД 50 ТОЕСТ ТЕ СА ПРЕД ПЕНСИЯ И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ БЪДАТ ИЗПЛАЩАНИ ПЕНСИИ--КОЕТО НЕ Е ИЗГОДНО ЗА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД--И НАИСТИНА МАСОВО КОИТО УМИРАТ СА ХОРА ПЕНСИОНЕРИ И ТЕЗИ НАД 50 КОИТО СА ПРЕД ПЕНСИЯ--ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО НА 100 УМРЕЛИ ИМА И 3-4 МА МЛАДИ-НО КАТО ЦЯЛО ЦЕЛТА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВИРУСЪТ ВСЪКА ГОДИНА ГО ПРАВЯТ ВСЕ ПО-ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН-ЗА ДА МОЖЕ ДО 5-6 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ ПРЕД ПЕНСИЯ ДА НАМАЛЯТ НАПОЛОВИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ---САМО В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ 2 МИЛИОНА И 200-ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ И ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--ПРИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ 10 МИЛИОНА РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ--ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПУСКАТ УНИШОЖИТЕЛНИ ВИРУСИ--НАЙ-ВЕРОЯТНО И ВАКСИНИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ИЗТРЕБВАНЕТО-АКО НЯКОЙ СЕ ПАЗИ И НЕИЗЛИЗА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА ДА МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИ ВАКСИНА И ТЯ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА НА КОВИДА--НАЙ-ВАЖНАТА ЦЕЛ Е ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕ ИНДИВИДА НА 7-МОТО НЕБЕ--ДА БЪДЕ ОБРАН--КАТО СИ ДАДЕ ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ= КОВИДА Е ПУСНАТ ОТ АМЕРИКАЦИТЕ С ЦЕЛ ДА СТОПИРА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА-КОЯТО Е ВЪВ ВЪЗХОД---НА КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА И ТРЯБВА ХОРА ЗА ДА ИМ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ СТОКАТА-КИТАЙ НЯМА ИНТЕРЕС ДА УБИВА ХОРАТА--ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСИТИЛЕТИЯ-АМЕРИКА ПАЛИ ВОЙНИ И УНИШТОЖАВА ХОРАТА--НО РАЗБРА ЧЕ САМО С ВОЙНИ НЕСТАВА-ЗАЩОТО ЗАПОЧНА ДА СЕ МЕСИ И РУСИЯ--И ЗАПОЧНАХА ТИХОМЪЛКОМ С ВИРУСИ        

Отговори
4 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

03.08.2021 | 20:29

А така.За всичко били виновни китайците,а мога ли да попитам кому к.ра е търсил този американски експерт точно там в лабораторията в Ухан.

Отговори
8 1
86421

86421

03.08.2021 | 20:27

Гадни,долни жълтурковци! За виновните присъда и екзекуция!

Отговори
4 4
Фактолог

Фактолог

03.08.2021 | 19:08

Комунисти, сър!

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?