Следвайте ни

Разследване на „Гардиън“: Правителства подслушвали 50 000 журналисти и адвокати

viber icon

Активисти за човешки права, журналисти и адвокати в цял свят са били мишена за подслушване от страна на авторитарни правителства. Това е ставало с помощта на софтуер на израелската компания NSO Group, съобщава британският „Гардиън“. 

Разследването на британците е проведено в сътрудничество с 16 други медии. Израелската компания твърди, че софтуерът „Пегас“ се използва само за следене на престъпници и терористи. 

Става въпрос за вирусна програма, която заразява устройствата на iPhone и Android. Тя позволява да се взимат изпратени снимки, да се четат имейли и съобщения и да записва телефонните разговори на жертвите.

Според изтеклата до „Гардиън“ информация става въпрос за повече от 50 000 хакнати телефона от 2016 година. 

Първите организации, до които изтече списъкът с хакнатите бе хуманитарната „Forbidden Stories“ в Париж и Амнести Интърнешънъл. Списъкът с над 50 000 номера не означава, че всички те са били подслушвани. Те обаче са били потенциални мишени за хакване с „Пегас“. 

„Гардиън“ и медиите партньори, смятат да покажат тези дни имената на хората, които са в списъка. В него има стотици шефове на големи компании, религиозни фигури, учени, служители в неправителствени организации, профсъюзни дейци, министри, президенти и премиери. 

В списъка са номерата и на близки роднини на известен държавен глава, което говори, че той е следил дори тях. 

В списъка има 180 имена на журналисти от CNN, New York Times, France 24, Economist, AP и Reuters.

Там е и номерът на мексиканският журналист на свободна практика Сесилио Пинеда Бруто. Той е подслушван от мексикански клиент и се предполага, че това е довело да убийството на Бруто. С телефона убийците му са могли да го локализират при голяма пътна катастрофа. Тогава телефонът на Сесилио Пинеда Бруто така и не бе открит. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тиква

Тиква

19.07.2021 | 17:03

А тука някои пишман антикомунисти ореваха орталъка за ДС. Държавна сигурност са пълни аматьори в сравнение с тези.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?