2374

Разсекретиха разговор между Макрон и Путин: Слушай ме много внимателно! Зеленски е отговорен

Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин. Той се е провел дни преди старта на войната в Украйна и показва напрежението между двамата лидери, пише изданието „Фигаро“.

Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „Президент, Европа и война“, режисиран от журналиста Ги Лагаш и дава дипломатически контекст за последните шест месеца на Макрон в Елисейския дворец.

Разговорът представлява ожесточена размяна на реплики между двамата президенти. Макрон е твърд в решенията си, но Владимир Путин не се отказва и
даже се изнервя, казвайки на френския президент „Слушай ме много внимателно“.

Публикуваме тук пълния разговор между двамата без редакторска намеса, който цитира бТВ.

Еманюел Макрон:
След последния ни разговор, напрежението продължава да расте. Знаете моето желание и решителност да продължим диалога. Искам да ми кажете вие как разчитате тази ситуация и да ми кажете директно – какви са вашите намерения. След това нека се опитаме да намерим още положителни стъпки.

Владимир Путин:
Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е готов за действие. Че е подготвен да въведе Минските споразумения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изявлението му вчера, че Украйна трябва да има достъп до ядрени оръжия.
(дипломатически съветник Еманюел Бон: не е така, както и да е)

Също така чух как коментирате Минските споразумения на пресконференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те трябва да бъдат ревизирани, за да бъдат, цитирам,
„приложими“. 
(съветниците на Еманюел Макрон: „Не е вярно, не е казал това“, „Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна дискусия по темата“)

Еманюел Макрон:
Владимир, като за начало, никога не съм казвал, че Минските споразумения трябва да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж.
Казах, че трябва да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е различно от казаното от вас.

Владимир Путин:
Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е проблема със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо, за да има конструктивен диалог с властта на Украйна.

Еманюел Макрон:
С уважение към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара: Първо, Минските споразумения са диалог за теб и си в правото си. В този смисъл, че очакваме базата за каквато и да е дискусия да бъде входиран текст от сепаратисти.

Също така, когато твоят преговарящ се опита да накара украинците да обсъждат тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с уважение към Минските споразумения. Няма сепаратистите да правят предложения за украинските закони!

Владимир Путин:
Разбира се, имаме тотално различно схващане за ситуацията. По време на последната ни среща ти припомних, и даже ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Еманюел Макрон:
Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от правителството на Украйна.

Параграф 9 предлага да се водят разговори с Донецка и Луганска области, както е заложено в договора. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят адвокат къде е учил право. Гледам тези текстове и се опитвам да ги прилагам! И не знам кой юрист може да ти каже, че в суверенна държава, законите могат да се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

Владимир Путин (раздразнен):
Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е отговорен за това.
Слушай ме много внимателно: принципът на диалога е да вземеш предвид мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, молят те да бъдат предложени на украинските власти, но не получават никакъв отговор. Къде е диалогът?

Еманюел Макрон:
Не ни пука какво предлагат сепаратистите. Това, което искаме от тях е да достигнат до консенсус с украинците и всичко трябва да бъде направено според закона. Това, което току-що каза, хвърля съмнение върху разбирането ти за Минските споразумения, щом смяташ, че си имаш работа с нелегални и терористични власти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
другата година

другата година

28.06.2022 | 10:48

русия като навлезне в българия и стане ама асал воината, 6те ви видим как насирате.

Отговори
0 0
Вижда се резултатът от тролската атака

Вижда се резултатът от тролската атака

28.06.2022 | 07:41

Огромен брой плюсове и минуси, появили се през нощта. Марица, по-добре махнете оценяването, ставате жертва на мръсните руски номера. А междубдругото, простащините на Путин не заслужават коментар.

Отговори
5 4
Ад под небето

Ад под небето

28.06.2022 | 00:35

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че по времето на ракетния удар в търговски център е имало повече от хиляда души. Според очевидци атаката е предизвикала огромен пожар. Пожарникари и войници все още разчистват отломките в търсене на оцелели. "Не е възможно дори да си представим броя на загиналите и ранените . . . Безполезно е да се надяваме на почтеност и хуманност от страна на Русия", написа Зеленски в канала си в Телеграм и осъди в изявление атаката като "безсрамен терористичен акт". "Днешният руски удар срещу търговски център в Кременчук е един от най-безсрамните терористични актове в европейската история. Срещу един мирен град, срещу търговски център пълен с жени, деца и обикновени цивилни", каза украинският президент във видеообръщение, разпространено в Телеграм.

Отговори
10 14
Б. В.

Б. В.

27.06.2022 | 23:06

Такова е отношението на диктаторите към демократичните разбирания! Няма демокрация, няма проблем! Ще слушате диктатора от Кремъл и сепаратистите с които се подкрепят взаимно. Нищо че според международните закони сепаратистите са нелегална организация, диктатора ги признава за отцепила се Народна Република. Диктатора каза… Да ама аз искам да живея в демократичния свят, там където има свобода, там където има законодателство, и там където няма диктатори!!!

Отговори
12 20
европеецът срещу сатрапа

европеецът срещу сатрапа

27.06.2022 | 21:53

Макрон е нашият човек! Путин е сатана! Да се пържи в ада’

Отговори
10 29
сем

сем

27.06.2022 | 21:27

Некомпетентността,и нежеланието на Макрон да не разбере и другата страна на проблема,хвърля съмнение и върху това-доколко разбира и проблемът ни с Македония,та побърза да се изхвърли!!!!!

Отговори
39 15
Мишел от Съпротивата

Мишел от Съпротивата

27.06.2022 | 21:04

Слушай ме внимателно, няма да повтарям!

Отговори
20 6
Съпротивата на Мишел

Съпротивата на Мишел

29.06.2022 | 15:52

Скалъпени истории, лъжи, и глупости не слушам!

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?