Следвайте ни

Разрешиха използването на Pfizer при непълнолетни в САЩ

viber icon

Използването на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) при непълнолетни от 12 до 15 години беше разрешено в САЩ, предадоха световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време.

До този момент препаратът на Пфайзер/Бионтех можеше да бъде прилаган в САЩ при хора от 16 години нагоре. Сега той стана първата ваксина срещу COVID-19, разрешена за използване в страната при възрастовата група между 12 и 15 години.

Смята се, че това е важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата, отбелязва Ройтерс.

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните от 12 до 15 години. Очаква се нейното прилагане при тази възрастова категория да започне в четвъртък.

Повечето деца с COVID-19 имат леки или изобщо нямат никакви симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване.

От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години, посочва ДПА. По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 хиляди от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

По данни на центровете 58 процента от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно ваксинирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози, отбелязва ДПА.

Междувременно американската компания Новавакс (Novavax) съобщи за забавяне на процеса по одобряване на нейната ваксина срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е предизвикало рязко поевтиняване на акциите на фирмата, чийто препарат в процес на разработване има отредена важна роля в международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС.

По-рано Новавакс бе обявила планове да поиска разрешение за спешно използване на ваксината първо във Великобритания, а малко след това - и в Съединените щати, през второто тримесечие на тази година. Вчера тя обаче съобщи, че няма да направи това преди третото тримесечие.

В резултат цената на акциите на Новавакс се понижи с повече от 12 процента в електронната търговия след затварянето на Уолстрийт.

Ваксината на американската компания работи на различен принцип от вече одобрените по света. Тя е на протеинова основа и предизвиква имунен отговор, без да съдържа вирус, отбелязва АФП.

През март Новавакс съобщи, че при клинични изпитания във Великобритания нейната ваксина срещу COVID-19 е показала 89,7 процента ефективност при симптомно протичане на болестта.

Американската компания е обещала да дари 1,1 милиарда дози на програмата КОВАКС.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?