49

Разпръснаха със сълзотворен газ поход на жените в Истанбул

Жените в Турция се противопоставиха на официалната забрана на шествието за Международния ден на жената в Истанбул, демонстрирайки около 2 часа, преди полицията да използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне останалите протестиращи и да задържи десетки души.

АП

Защита на правата на жените

Хиляди се събраха в квартал Джихангир, централния район Бейоглу снощи за двоен протест, в защита на правата на жените, както и срещу  смразяващия брой жертви след мощните земетресения, които удариха Турция и Сирия преди месец, предаде Асошиейтед прес (АП).

АП

За втора поредна година на организаторите беше забранено да манифестират по близкия пешеходен булевард Истиклял в най-големия град в Турция. На това място се провеждаха шествията по повод Деня на жената от 2003 г. насам. 

АП

Полицията блокира достъпа до района 

Вчера следобед полицията блокира изцяло достъпа до пещеходната търговска улица Истиклял, в близост до легендарния прощад Таксим. Метростанциите в близост бяха затворени. Въпреки това немалко протестиращи се промъкнаха през полицейските блокади и се събраха в Джихангир, съседния район на прословутата улица Истиклял. Журналист от Асошиейтед сподели, че служители на реда са задържали най-малко 30 души и са използвали сълзотворен газ срещу демонстрантите, след като групата приключи шевствието си в 21:00 ч. (20:00 ч. българско време).

АП

Властите забраниха шествието

Местните власти по-рано забраниха шествието, заявявайки, че районът не е разрешено място за демонстрации. Те също така твърдят, че манифестацията може да „провокира“ сегменти от турското общество, да доведе до вербални или физически атаки, дейности на терористични групи, да застраши националната сигурност, както и да ограничи свободата на движение в културната и туристическата зона на града.

АП

Ние не нараняваме никого

Лале Пескет, 28-годишна студентка по актьорско майсторство, сподели, че това е несправедливо. „Ние не нараняваме никого, но за съжаление всеки път сме изправени пред полицейско насилие. Единствената ни грижа е еманципацията на жените, искаме свободни пространства в свят без насилие и по-добри икономически условия, особено за жените.“

АП

Гневни сме, в траур сме

Протестиращите държаха транспаранти с надписи „Гневни сме, в траур сме“ за повече от 46 000 души, които загинаха в Турция в сгради, смятани за опасни, и стотиците хиляди, останали без дом при земетресението на 6 февруари.

АП

Един банер гласеше „контролирайте изпълнителите, а не жените“, отнасяйки се до изпълнителите, които са обвинени в пренебрегване на строителните разпоредби и допринесли за опустошението в югоизточния район на страната.

328 жени са убити за година

„Да си жена в Турция вече е достатъчно трудно. Една от причините да сме тук е земетресението и хората, които са останали под развалините“, заяви 23-годишната студентка Гюлсум Йозтюрк, пред АП.

АП

Организаторите на протеста също критикуваха правителството за оттеглянето от европейски договор - подписан през 2011 г. в Истанбул и кръстен на града - който защитава жените от домашно насилие и "застрашава живота на милиони жени".

АП

Турската платформа "Ние ще спрем убийствата на жени" заяви, че 328 жени са били убити от мъже през последната година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хм…

Хм…

09.03.2023 | 18:29

Да си бяхте спестили глупостите двамата отдолу. С Ергоган светска Турция си отива. Забрадките и чаршафите са навсякъде. Не беше така преди. Не случайно протестът е в Джихангир, не в покрайнините, населени с пришълци от анадолските села.

Отговори
0 0
Густо

Густо

09.03.2023 | 12:32

Подписано, бай ти Сорос.

Отговори
1 2
Мимето

Мимето

09.03.2023 | 14:23

Сорос е много отдавна вербуван агент на CIA. Сега агенцията иззе функциите му.

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?