Следвайте ни

Разкрития: Емирът на Дубай бил звяр с жените си

viber icon

Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е наредил да бъдат отвлечени две от дъщерите му и е организирал кампания за сплашване срещу своя бивша съпруга, съобщиха световните агенции. Това реши лондонския върховен съд по време на съдебно заседание.

Съдия Андрю Макфарлейн каза, че е приел за доказани серията от обвинения, отправени от бившата съпруга на шейха - принцеса Хая, по време на битката за попечителство върху двете деца в съда.

След като изслуша обширните показания на свидетели, съдът установи, че шейх Мохамед е отговорен за отвличането и принудителното връщане на две от дъщерите му.

Сред обвиненията са, че шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е наредил дъщеря му Шамса, тогава 18-годишна, да бъде отвлечена и упоена от улиците в Кембридж през 2000 г. и да бъде изпратена в Дубай, където остава затворена. Отхвърлена е била молба от полицията в Кембридж да посети Дубай, за да разследва нейното отвличане.

Шейхът наредил и майката на Шамса - Латифа, също да бъде отвлечена от кораб в международни води близо до Индия от индийски сили през 2018 г. и върната в емирството. Латифа направи два неуспешни опита да избяга от семейството на баща си, през 2002 и 2018 г. След първия опит беше затворен от баща си в Дубай за повече от три години. От кораба е била отвлечена при втория опит. Върната в Дубай тя остава под домашен арест.

Съдията намери твърденията за тежко физическо насилие (изтезания), направени от Латифа във видеофилм, за достоверни.

В публикуваните днес съдебни решения съдия Макфарлейн също приема, че шейх Мохамед "продължава да поддържа режим, при който и двете млади жени са лишени от свобода". Съдията приема и че шейхът е подложил принцеса Хая на кампания за сплашване, заради която тя се е страхувала за живота си.

Миналата година принцеса Хая избяга в Лондон с децата си на възраст осем и 12 години и заведе дело срещу съпруга си, който според нея се е развел тайно с нея в началото на 2019 г. Освен попечителство принцеса Хая поиска защита срещу принудителен брак, вероятно за едно от децата си, както и защита срещу насилие.

През март 2018 г. Латифа Ал Мактум, тогава 32-годишна, разпространи видео в Ютюб, в което казва, че иска да избяга от страната си. Със сълзи на очи, тя обяснява, че са я изтезавали и три години е била затворена от баща си след първия опит за бягство през 2002 г. Във видеото тя критикува баща си, че "мисли само за имиджа си" и "съсипва живота на толкова хора".

След като опитът й за бягство се провали, през април 2018 г. дубайското правителство разпространи изявление, че принцесата е "върната" при семейството си и е добре.

Сестра й Шамса също опита да избяга през 2000 г. по време на ваканция в Германия. Според разказа на Латифа, 18-годишното момиче е открито след два месеца, "дрогирано", отведено в Дубай с частен самолет и "затворено".

Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е на 70 години, се жени за принцеса Хая през 2004 г. Смята се, че това е шестият му брак. Сега тя е на 45 години. Той има повече от 20 деца от различни съпруги. Принцесата е дъщеря на покойния крал на Йордания Хюсеин и полусестра на крал Абдула Втори.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?