1553

Разкриха следи от 9300-годишно селище до Кападокия

По време на най-новите разкопки в могилата Сърчалътепе (Sırçalıtepe Höyük) в централната провинция Нигде в Турция - археолозите откриха следи от постоянно селище, датиращо от най-малко 9300 години.

Ръководителят на екипа за разкопки, доцент Семра Балджи, каза пред Анадолската агенция (AA), че могилата се намира в район близо до източници на обсидиан във вулканичния регион Кападокия.

Анадолска агенция

Могилата Сърчалътепе се намира в Кападокия, в границите на село Кайърлъ в провинция Нигде. С местоположението си могилата може да се характеризира като най-близкото място до източниците на обсидиан в региона.

 

Балджъ заяви, че в първите проучвания, проведени през 2016 г., в зоната за обработка на обсидиан, костите и шлифованите каменни инструменти са привлекли вниманието им.

Анадолска агенция

Тази година по време на разкопките Балджъ заяви, че нейният екип е открил инструменти от кост и обсидиан, използвани в ежедневието, заедно с мъниста и други предмети, използвани за декоративни цели.

Тя добави, че артефактите, които са намерили, са били датирани с радиоактивен въглерод, които разкри, че са на възраст 9600-9300 години.

При разкопките са открити и овални върхове на стрели, сподели тя. „Друг важен момент е, че досега не беше разкрито друго място с работна зона за обсидиан и селище заедно.“

Анадолска агенция

В Сърчалътепе са проведени разкопки на две различни места на могилата. 

Стени от кални тухли, подове с варова мазилка и големи пещи са сред архитектурните реликви, открити в изкопа на обекта. 

Според намерените артефакти, Сърчалътепе може да се смята за работилница, където се е обработвал обсидиан от околните местности.

Още в Праисторията, поради голямата му твърдост първите хора са го използвали като сечиво. Обсидианът, заедно с кремъка и халцедона (кварц) са първите камъни използвани от човека в неговия бит. Древните народи са изработвали различни остриета и оръжия от обсидиан, а също така статуи, огледала и различни накити.

Обсидианът е вид природно, вулканично стъкло. Образува се при бързото охлаждане и втвърдяване на високо вискозитетна кисела, риолитна лава, съдържаща голямо количество SiO2. Среща се предимно в черен цвят, но не са изключени и оранжев, червен, сив и син цвят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?