Следвайте ни

Разкриха причината за замърсяването в Черно и Мраморно море СНИМКИ

viber icon

В съответствие с цялостните усилия на Турция за почистване на Мраморно море от слузта, Министерството на околната среда и урбанизацията временно затвори фабрика за торове в северозападната провинция Балъкесир, район Бандърма, след като кадри, показващи как фабриката изхвърля необработени отпадъчни води в морето, бяха разпространени в социалните медии и предизвикаха обществено недоволство.

Турските власти на 6 юни обявиха план за действие от 22 точки за ограничаване на морската слуз, известна също като морски сополи, покриващи повърхността на части от Мраморно и Черно море.

За един месец в региона бяха извършени около 450 инспекции на замърсяването на водата от 300 допълнителни инспектори, изпратени от столицата Анкара, наложили глоби от общо 6,5 милиона турски лири (780 000 долара) за съоръжения, нарушаващи закона.

Междувременно екипите събраха над 2166 кубически метра слуз от повърхността на Мраморно море през последните пет дни, каза Мурат Курум, министър на околната среда и урбанизацията на Турция. Той заяви, че складираната слуз не е токсична. Учените правят нужните проучвания и ако е възможно събраната биологична маса след преработка може дори да бъде използвана като тор в земеделието. 

Специалисти предупреждават, че освен видимата слуз по повърхността на водата, в дълбочина замърсяването е много по голямо. Особено Черно море е известно с това, че на дълбочина над 200 метра няма почти никакъв живот, поради утайките от замърсяването. 

Изглежда обаче тези мерки не спасяват Мраморно и Черно море в краткосрочен план, като се имат предвид поразителните резултати от проучване, изследващо дела на река Дунав за замърсяването.

Замърсяването, достигащо Черно море от Дунав и преминаващо до Мраморно море, е 10 пъти повече от замърсяването предизвикано от  мегаполиса Истанбул. Това са данните от проучване на Изет Йозтюрк и Бюра Чичекалан от Техническия университет в Истанбул.

„Замърсяването от Черно море е 10 пъти повече от градското замърсяване в Истанбул по отношение на общия органичен въглерод и няколко пъти повече по отношение на общите параметри на азот и фосфат“, се казва в изследването.

Докладът посочва, че страните по поречието на Дунавския басейн са намалили потреблението си на фосфорни и азотни торове след разпадането на СССР, но рискът все още продължава.

В интервю за вестник Милийет Йозтюрк подчерта, че основните източници на замърсители, пренасяни в Мраморно море през Черно море, са реките Дунав и Днепър.

„Около 70 процента от отпадъците, пренасяни от тези големи реки, преминават през Босфора към Мраморно море“, отбеляза Йозтюрк и добави, че трябва да се установи по-тясно сътрудничество със страните от Дунавския басейн, за да се наблюдава замърсяването, произхождащо от Черно море.

Снимки: Анадолска агенция 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?