Следвайте ни

Разкриха причината за водния ад в Турция, при който загинаха 57 души

viber icon

Броят на жертвите от тежки наводнения и свлачища по черноморското крайбрежие на Турция достигна 57, съобщи агенцията за извънредни ситуации и бедствия в страната AFAD.

Поройните дъждове, които от сряда връхлетяха черноморските провинции Бартън, Кастамону и Синоп, предизвикаха наводнения, които разрушиха стотици домове, прекъснаха и разрушиха поне пет моста, пометоха коли и направиха много пътища непроходими.

Експерти в Турция заявиха, че намесата на човека в реките и неправилното строителство  са причина за огромните щети от наводнения. 

Турската агенция за бедствия и аварии AFAD съобщи, че 48 души са загинали в Кастамону, осем в Синоп и един в Бартин. Осем души са останали в болница. 

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че 15 от загиналите все още не са идентифицирани. Той критикува опозиционни партии, потребители на социални медии и медии за твърдения, че може да липсват стотици. Според него има 77 души, които са в неизвестност в Кастамону и Синоп, но подчерта, че това не означава непременно, че те са мъртви. Той добави, че предишният брой на изчезналите лица е бил 143, включително дублирани имена, а някои са били открити живи. 

От кабинета на губернатора на провинция Кастамону също съобщиха, че твърденията за 250 до 300 неидентифицирани тела, са неверни. В него не се посочва обаче конкретно колко хора липсват при наводнението. 

Някои жители на Кастамону споделиха имена и снимки на изчезнали хора в социалните мрежи от началото на наводненията. Заместник -председателят на основната опозиционна партия в Турция Енгин Алтай заяви, че е информиран, че има повече от 300 души, които се водят за изчезнали, като добави, че официалните цифри изглежда са по-ниски.

Войници пристигнаха, за да помогнат за разчистването на отломките, след като река Езине преля и предизвика мащабно наводнениябе в град Бозкурт в област Кастамону, в Черноморския регион на Турция. В Синоп наводненията почти напълно унищожиха село Бабакай, оставяйки разрушени домове, повредени мостове и отломки след тях. Пететажна жилищна сграда, построена на речно корито, беше разрушена. 

Спасителните екипи и кучетата -търсачи продължават да издирват изчезналите. AFAD съобщи, че 5 820 души персонал, 20 спасителни кучета, 20 хеликоптера и два самолета за търсене са на местата на бедствието. Около 2250 души бяха евакуирани в целия регион на фона на наводненията, десетки от тях бяха спасени от покривите с хеликоптери. Много от тях са временно настанени в студентски общежития. 

Геолозите казват, че прекомерното застрояване на района е стеснило коритото на река Езине в град Бозкурт от ширина 400 метра, на 15 метра.
Ето защо там щетите са най-тежки. По крайбрежието са построени множество жилищни сгради, част от които се срутиха в следствие на водната стихия. 

Геологът Рамазан Демирташ, обясни стесняването на коритото на реката в Туитър и каза, че хората са виновни за бедствието тази седмица. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?