Следвайте ни

Разкриха причината за катастрофата, погубила Коби Брайънт

viber icon

Пилотът, който е управлявал хеликоптера, превозващ баскетболната звезда Коби Брайънт, по време на катастрофата, в която той почина миналата година, е отговорен за нея чрез серия от лоши решения. Той е летял насляпо срещу стена от облаци,което е довело до загуба на ориентация и погрешното схващане, че се издига, докато хеликоптерът е летял към хълм в Южна Калифорния.

Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на представените във вторник заключения от разследването на катастрофата на 26 януари 2020 г., отнела живота на Брайънт и още осем души на борда, сред които 13-годишната дъщеря на баскетболиста Джиана.

Националният съвет по безопасност на транспорта в САЩ смята за виновен за катастрофата преди всичко пилота Ара Зобаян. Макар и опитен пилот, той е пренебрегнал обучението си, нарушил е правилата за полети, като е летял в условия, при които не може да вижда, и не е взел алтернативни мерки, като това да забави и кацне, или да превключи на автопилот, които са можели да предотвратят трагедията.

Според Националния съвет по безопасност на транспорта вероятно пилотът се е чувствал под напрежение в стремежа да закара своя известен клиент на мача на дъщеря му.

Агенцията критикува също компанията оператор на хеликоптера - "Айланд експрес хеликоптерс", за незадоволителни прегледи и надзор на мерките за безопасност.

Когато Зобаян решил да се издигне над облаците, той е попаднал в капан, довел до лош край много полети. Когато пилот изгуби визуални ориентири, летейки в мъгла или тъмнина, вътрешното ухо изпраща погрешни сигнали на мозъка, които предизвикват пространствена дезориентация. Зобаян е съобщил на авиодиспечерите, че се издига, когато всъщност се е снижавал бързо към стръмния хълм близо до Калабасас, е заключението на следователите.

По данни на Националния съвет по безопасност на транспорта между 2010 и 2019 г. са станали 184 авиокатастрофи заради пространствена дезориентация, включително 20 фатални случая с хеликоптери, пише Пик .

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?