Следвайте ни

Разкриха огромна тайна за изчезването на динозаврите

viber icon

Период на глобално охлаждане е причинил рязък спад в броя на видовете динозаври около 10 милиона години преди изчезването им, причинено от астероид , сочат резултатите от проучване.

Изследването, публикувано в Nature Communications , е продукт на международно сътрудничество с участието на палеонтолози от Université de Montpellier във Франция, Университета в Бристол във Великобритания и Университета в Албърта в Канада.

Преди приблизително 66 милиона години, 12 км. широк астероид се разбил в полуостров Юкатан в Мексико, предизвиквайки ядрена зима, която довежда до изчезването на динозаврите.

Екипът от изследователи се фокусира върху шест семейства динозаври, три месоядни и три тревопасни, които оцеляват 40 милиона години от еволюцията, докато астероидът удари Земята. Те са изследвали вкаменелости от над 1600 отделни динозаври от около 250 различни вида.

Резултатите показват, че биологичното разнообразие на шестте семейства вече рязко намалява около 10 милиона години преди удара на астероида. Резултатите от проучванията са значителни, тъй като намаляването на биологичното разнообразие на динозаврите може да се наблюдава по целия свят, както при тревопасни, така и при месоядни видове.

Интересното е, че едното семейство, което показва само малък спад в биологичното разнообразие преди астероида, е Troodontidae, семейство на динозаври, подобни на птици. Известно е, че птиците имат еволюционна връзка с динозаврите.

Изследователите отбелязват, че тревопасните динозаври са намалели леко преди месоядните, което прави много вероятно намаляването на тревопасните видове директно да е причинило намаляването на месоядните видове.

Това е пример за каскадния ефект, при който изчезването се предизвиква от предварително изчезване на различен вид в екосистемата.

Една от теориите за това защо динозаврите намаляват в брой преди изчезването е изменението на климата. През периода Креда, преди между 145,5 и 65,5 милиона години, Земята претърпяла глобален период на охлаждане от 7-8 ° C.

Динозаврите , които бяха мезотермични животни - което означава, че се нуждаели от топъл климат, за да поддържат телесната температура и функционалността на своя метаболизъм - трябва да са били силно засегнати от този глобален период на охлаждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Грънча от ПОТната телевизия

Грънча от ПОТната телевизия

16.08.2021 | 14:11

Путин и Чернобил ги убиха!

Отговори
1 0
И как разбраха?

И как разбраха?

16.08.2021 | 06:16

Живи свидетели има ли? Или разчитат на разказа на Лили Иванова.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?