Следвайте ни

Разкриха огромна историческа мистерия СНИМКА

Защо има фигура на космонавт върху стара испанска катедрала от XII век?

viber icon

В продължение на близо две десетилетия светът не може да разреши една наистина голяма и странна мистерия. Стотици интернет потребители се чудят какво точно е изобразено на стената на древния испански храм на Свети Йероним в Саламанка, построен още през 1102 година.

Става въпрос за миниатюрната фигура на космонавт. Странен бонус е и фигурата на фавн, който държи сладолед във фунийка.

Снимка: Wikipedia

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)

 

Фигурата на космонавта обаче се разпространява скоростно в интернет, но никой не може да разбере как и защо се е появила тя върху вековната катедрала.

Първото, което повечето от хората предполагат е, че става въпрос за игра с фотошоп, но всъщност не е така. Астронавтът е съвсем истински.

Фигурата му вярно, не е на храма, който е бил построен през 1102-ра година - т. нар. "Стар храм" (Catedral Vieja), а върху по-късния - "Нов храм" (Catedral Nueva), построен в периода от 1513 до 1733 година. Дори и така да е, разлика от почти 500 години всъщност няма особено значение. Защото и по онова време не е имало астронавти.

И въпреки това, на стената на този храм е изобразена точно такава фигурка и то до най-малкия детайл, дори и с характерните, специални обувки.

Сензацията се забелязва, след като съвременната фотография позволява да се отличават дори и най-малките детайли на това великолепно архитектурно творение, независимо колко далеч от обектива са те.

Самата фигурка е била поставена на такава височина, че да не бъде забелязана подробно с просто око и така не е била достъпна по-рано за обикновените фотоапарати на туристите. Но когато те успяват да забележат на кадрите сред митичните същества на барелефа нещо наистина необикновено, остават без отговор за тази мистерия.

И започват да задават въпроси какво точно е изобразено на барелефа, а историците и музейните работници просто не знаят как да отговорят на любопитните туристи. Най-странното е, че дори и те не могат да се обединят около единна версия за това какво точно представлява въпросната фигура.

Всъщност за първи път фигурата на астронавта е била забелязана през 1995 година от зам.-директора на музея на катедралния храм Серхио Арела. Той обяснява по-късно, че през 1990 година скулпторът - реставратор Мигел Ромеро си позволил "малка, художествена пакост." Фавнът със сладоледа също е негово дело.

Снимка: Wikipedia

Разкриха огромна историческа мистерия (СНИМКА)   Източник: факти.бг

 

 

     

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?