Следвайте ни

Разкриха мозайки в комплекс на 2300 години СНИМКИ

viber icon

Нови византийски мозайки се появиха по време на разкопките в 2300-годишните комплексни сгради в кв. Балатлар в северната провинция Синоп.

Археологическите дейности в района текат вече 12 години. Византийският комплекс, който се намира в центъра на града, съществува от 2300 години. Десетки хиляди артефакти и погребални камери от 7-и век са открити при разкопките, проведени под ръководството на професор Гюлгюн Кьороглу от катедрата по История на изкуството в Университета за изящни изкуства на Мимар Синан.

Мозайките, които археолозите са открили в северната част на разкопките, са подобни на тези в древния град Зеугма, датирани към 5-и и 6-и век.

 „За съжаление, преди няколко седмици в Синоп имаше голямо наводнение. Обилните дъждове повлияха на изкопните работи за около 15 дни. Работим в почти всяка част от комплекса. Тъй като някои зони бяха заляти с вода, насочихме работата към западната, която не беше засегната. Имаше мозайки, по които работихме миналата година, като тези в северната й част. Отдолу разкрихме нови мозаечни панели. Почистихме и абсидата на голяма църква от 6-и век и намерихме добре запазени мраморни подове. Разкопките са много бавен процес. Сега тече процес по почистването. Реставрацията им ще започне следващата седмица “, каза тя.

Заявявайки, че под мозайките има гробници от още по-ранна византийска ера, Кьороглу допълни: „Наскоро там разкрихме и кости. Част мозайките първоначално са били направени като надгробни плочи. Композициите са много сходни помежду си и се състоят от едни и същи мотиви. Това е знак, че под тях има гробници. Освен това, в мозайките има мотиви с християнска тематика. Християнският свят също следи много внимателно това място. Регионът е посещаван от множество туристи от страната и чужбина. След приключване на реставрационните работи обектът в Синоп ще бъде отворен като археологически парк за туристи.“

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дилетанти

Дилетанти

07.09.2021 | 14:23

Какви византийци, какви пет лева преди 2300 години? Неуки мизерници!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?