49

Разкриха ДДС измами за 2,2 млрд. евро в 22 държави, сред тях е и България

Европейската прокуратура разкри мащабна схема за измами с ДДС във всички 22 държави, които участват в институцията. Сред тях е и България, както и други страни от ЕС като Унгария, Ирландия, Швеция и Полша и трети държави като Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства, Съединените щати.

Операцията с кодово име “Адмирал” е най-голямата престъпна схема за измами с ДДС въртележка, разкривана някога в ЕС. Щетите до момента възлизат на 2,2 милиарда евро, но разследването на огранизираните престъпни групи, които стоят зад схемата продължава, предаде БНТ.

От Европейската прокуратура съобщиха, че са се провели полицейски акции в 14 държави - Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври са се провели и акции в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.

Европейската прокуратура започва разследването през април 2021 г., когато става ясно, че португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания, продаваща мобилни телефони, таблети, слушалки и други електронни устройства по подозрение за измами с ДДС. Португалските власти започнат да работят с Европейската прокуратура.

Работейки заедно през границите, европейските прокурори, европейските делегирани прокурори, анализаторите на Европейската прокуратура за финансови измами и представители на Европол и националните правоприлагащи органи установяват връзки между заподозряната компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, разположени в различни страни. Осемнадесет месеца след получаване на първоначалния доклад, Европейската прокуратура сега разкрива това, което се смята за най-голямата измама с ДДС въртележка, разследвана някога в ЕС.

Освен размера на щетите, това, което отличава разкритата мащабна ДДС въртележка е изключителната сложност на веригата от компании, които участват в нея.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

30.11.2022 | 09:40

Ще си крада колкото си искам, минал съм вас с 200.

Отговори
8 2
Клиентите са ни скъпи

Клиентите са ни скъпи

30.11.2022 | 09:30

А с 5-те милиарда от КТБ какво стана?

Отговори
12 0
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

30.11.2022 | 09:20

А ПОМНИТ ЛИ ЕДНИ ДАЛАВЕРИ С ДДС ОТ ВНОС НА КОЛИ И ТЕХНИКА НА ДИМИТЪР ХАРБАЛИЕВ И КОМПАНИЯ ... И КАКВО ОТ ТОВА НИТО ЛЕЖАХА НИТО ПЛАТИХА...КАК ДА СТАНЕ ДРУГО КОГАТО В ТЕЗИ ДАЛАВЕРИ СА САМО НАШИ ХОРА...ТА НАЛИ ДАНЪЧНИ И ЧЕНГЕТА ИМ ДАВАТ АКЪЛ... ТОВА ОБИКНОВЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ЩОТО АКЪЛА МУ Е В ТОВА КАК ДА СИ ИЗХРАНИ ДЕЦАТА И КАК ДА СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ....

Отговори
13 0
А въртележката работодател заплата минимално осигуряване и пари под ма

А въртележката работодател заплата минимално осигуряване и пари под ма

30.11.2022 | 09:12

Кога ще проверя от българския стандарт на живот. Защо ли сме най-бедните европейци. Хваана ли се за някакви gsm най-вероятно внос от изтока. А милионите европейски пари от магистрала Хемус. Кога гешев и тиквата ще бъдат прибрани на топло с поло блузи за да пестят енергия по европейска заповед.

Отговори
12 1
Беби

Беби

30.11.2022 | 08:52

Така е, като се занимават само с бабите от пазара. Сакън да не изкарат 5 лв към мизерните пенсии. А тези с палатите въртят даравери и усвояват ДДС. Не плащат и данък печалба. В България плаща само малкият и среден бизнес.

Отговори
13 0
Майна

Майна

30.11.2022 | 09:11

Напротив , точно така наречения малък и среден бизнес не плаща данъци в България и са най големите данъчни измамници. Иди в някой сервиз или зъболекар или малка фирма да видиш дали ще видиш касова бележка за услугата или пък ще осигуряват работниците си на реалната заплата- това никога не е били. Само едрия и голям бизнес и то от чужбина който оперира на територията на България е на светло и си плаща данъците и си осигурява работниците на пълната заплата и не извършва данъчни престъпления . Малкия и среден бизнес на 90% е в сивия сектор и заради тях няма пари за пенсии социални услуги и заплати.

Отговори
11 1
Ха добрютро

Ха добрютро

30.11.2022 | 08:40

нямате ли усещането, че данък ддс е въведен точно, за да се правят тези далавери

Отговори
11 1
Сън

Сън

30.11.2022 | 08:28

Е как без нас в далаверите?!

Отговори
11 0
Това добре

Това добре

30.11.2022 | 08:15

Но какви ще са резултатите после? Людмил Стойков помните ли го? Харчи си със здраве и кеф "спестеното"...

Отговори
16 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?