71

Разкриха 1500 годишна църква и морска звезда в сухия Диарбекир СНИМКИ

В квартал Кулп в Диарбекир, югозападна Турция, по време на археологически разкопки бяха открити руините на 1500-годишна църква.

На същото място беше открита и уникална вкаменелост от морска звезда.

АА

Специалистите ще разследват как уникалната находка е попаднала на това място, което днес е на стотици километри от морето.

Друга интересна находка беше и рядка монета от периода на византийския император Анастасий I. 

Всички тези археологически артефакти бяха открити по време на повърхностни проучвания в различни райони на квартал Инкая. Разкопките бяха инициирани от Дирекцията на музея в Диарбекир през 2021 г., като до днес продължават изкопните работи, в които участват 35 души, включително 15 експерти археолози.

Досега в района са намерени монети, лампи, колони и основи на постройки. На терена, където е концентрирана работата, бяха идентифицирани останки от необичайна структура. Оказа се, че са разкрити външните стени на сграда, определена като църква. В рамките на църквата екипът откри гробове, разположени в различни части на сградата.

Тази църква вероятно е била използвана през V, VI и VII век, след това е повредена и впоследствие използвана като гробище до XIII век.

АА

На мястото на църквата са открити общо 46 гроба, принадлежащи на различни лица, включително възрастни, деца, мъже и жени. 

Въпреки че е силно повредена, тази църква е една от най-старите византийски църкви, открити в Диарбекир.

В района се работи и върху скални гробници и каменна кариера от по-стари времена извън този археологически обект.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?