4232

Разчупихме леда! Австрия смекчи тона по отношение на „въздушния Шенген“

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния

В съобщението, публикувано в неделното издание на в-к „Курир“ и в електронното издание в събота вечер на в-к „Клайне цайтунг“, цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик.

Сухопътните граници обаче ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения „въздушен Шенген“. Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на „Залцбургския форум“ в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

„Курир“ цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

В събота вечер електронното издание на в-к „Кроне“ също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС и „Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата“, предаде novini.bg.

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във Фейсбук на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!,

написа Чолаку в социалната платформа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Пловдив

Пловдив

10.12.2023 | 20:09

Хахахах хахаха Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах Хахахах ахахахаха

Отговори
0 0
Чудя се

Чудя се

10.12.2023 | 16:30

Чудя се, тоя австриец дето го е изтърсил това, да минаваме през всички проверки на летището, но без да ни поглеждат личната карта, което пак няма как да стане, а срещу това да се превърнем във втори Афганистан, с интелигентността на домашен любимец ли е или просто е искал да ни унижи, та да си знаем мястото?

Отговори
2 0
И само си

И само си

10.12.2023 | 15:19

Представете Като се напълни България със Братя мюсюлмани къво търчане към колесника на самолета за свободния въздушен Шенген ще бъде от чииииифутската пасмина Представяте ли си Ами ако не можете да си го представите Представете си Афганистан От там има поне автентични кадри Или пък от Виетнам

Отговори
3 1
мерси

мерси

10.12.2023 | 15:09

Да си напъхат въздушния Шенген на едно място, афганистанците и сирийците също.

Отговори
4 0
комунист

комунист

10.12.2023 | 13:37

И за чий ч....п ни е Шенген? Да могат богаташите да щъкат свободно из Европа.А австрийците с ши....на вариант пускам Ни но ще дадета да ш...ам жена ти.Бо..... уци!

Отговори
6 2
Тъй, тъй

Тъй, тъй

10.12.2023 | 13:19

Пълен блокаж и вето на всичко австрийско и холандско, докато не клекнат безусловно! Да видим кои от нашите "политици" имат топки и кои дупки...

Отговори
6 2
Истината

Истината

10.12.2023 | 17:28

Ти и за слуга не ставаш - много си tъп.

Отговори
1 0
Хм…

Хм…

10.12.2023 | 13:08

Имам подозрението обаче, че боклуците, които ни управляват сега, ще се съгласят.

Отговори
9 3
Хм…

Хм…

10.12.2023 | 13:07

Дойдоха си на думата. Ние да им събираме афганистанците, а те рахат да си бъдат. Понеже те са, видите ли, от господарите, ние да им бъдем слуги. Ай сиктир!

Отговори
12 3
С една

С една

10.12.2023 | 12:26

дума ставаме помийната яма в периферията на ЕС

Отговори
10 2
Ваня

Ваня

10.12.2023 | 12:20

Само си представете, приемането на търсещи убежище от Афганистан и Сирия.Бог да ни е на помощ.

Отговори
10 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?