Следвайте ни

Разчетоха 500-годишна загадка, поставена от Леонардо

viber icon

Учените са успели да открият отговор на няколко въпроса, зададени от Леонардо да Винчи, свързани спецификата на сърцето, съобщава БГНЕС.

Група изследователи от няколко европейски институции са проучили структурата на трабекулите, сложна мрежа от мускулни влакна, които очертават вътрешната повърхност на сърцето.

Леонардо да Винчи е първият човек в историята, който запечатва трабекули и техните фрактални частици в рисунка. Според него те работят за „затопляне“ на кръвта. Ученият обаче не разкрива как става това.

Като част от изследването учените са използвали изкуствен интелект за анализ на 25 000 сърдечни изображения, получени след ЯМР. Експертите са установили, че грубата повърхност на сърдечните вентрикули позволява на кръвта да тече "по-ефективно" по време на всеки удар на сърцето.

За сравнение те привеждат малките ямички на топка за голф, които й позволяват да се търкаля по-добре по повърхността. В същото време разрушението на трабекулите може да провокира сърдечни заболявания, допълват те.

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

25.08.2020 | 20:56

Май ще трябва да хвана някой инспектор криминалист,за да ми каже какъв беше смисъла на тази статия, и коя загадка на Леонардо се е открила.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?